2012. gada 22. jūn.

Bole

Bole ir ļoti labs un vasarīgs dzēriens. Viegla un spirdzinoša, bet tajā pašā laikā arī viltīga un alkoholiska.
Pirmo boli es pagatavoju uz savu 18. dzimšanas dienu, recepti atradu kaut kādā padomjlaiku viesu uzņemšanas grāmatā.

Ir pagājušas jau daudzas dzimšanas dienas, bet šis dzēriens nav pametis svinību galdu.

Boli var pagatavot arī bezalkoholiskajā versijā, rumu aizstājot ar citronu sulu, vīnu ar vīnogu vai citu ogu sulu, dzirkstošo vīnu ar gāzētu minerālūdeni.
Sevišķi laba bole sanāk ar zemenēm un ķiršiem, bet var izmantot jebkuras svaigas vai konservētas ogas un augļus. Ķirši nav obligāti jāatkaulo, kā šoreiz darīju to es, var tajos tikai mazliet iegriezt, lai notiktu garšu apmaiņa.
Oriģinālreceptē bija teikts, ka augļi vai ogas jānotur ledusskapī, pārlieti ar rumu, visu nakti. Nekas traks nenotiks, ja boli sāks gatavot kādas 4 stundas pirms pasākuma, noturot ogas rumā kādas 2 stundas.
Visus bolē izmantojamos dzērienus pirms sajaukšanas atdzesēju ledusskapī, lai iegūtais rezultāts būtu pēc iespējas aukstāks. Tā pat ir labi sagatavot ledus gabaliņus, ar ko atdzesēt dzērienu, ja tas sāk uzsilt.
Alkoholiskā bole ir ļoti viltīga un tanī peldošās ogas vēl viltīgākas.

Vasaras ogu bole
Gatavošanas ilgums: 20 min + ~4 stundas nostādināšanai
Daudzums: variējams, konkrētajā receptē 3 litri


Kas ir vajadzīgs:
100 gr zemeņu
100 gr ķiršu
100 ml baltā ruma
6 ēdk cukura (iespējams, vairāk)
1 l  dzidras ogu sulas
1 pudele baltvīna vai rosé
1 pudele dzirkstošā vīna (balts vai rozā)

Ko ar to dara:
Atdzesē visus izmantojamos dzērienus.
Ogas pārlasa, nomazgā, atbrīvo no kauslapām un kauliņiem (vai arī iegriež ķiršos, atstājot kauliņus, pēc vēlēšanās), lielākās sagriež mazākos gabaliņos.
Pārber ogas ar cukuru, pārlej ar rumu, ievieto ledusskapī uz pāris stundām. Ja boli vēlas stiprāku, izmanto vairāk ruma, nekā norādīts receptē.
Pēc pāris stundām pievieno baltvīnu un ogu sulu. Es parasti izvēlos dzidru sarkano ogu sulu un sausu baltvīnu.
Ievieto topošo boli ledusskapī uz vēl 2 stundām.
Pirms pasniegšanas bolei pievieno atdzesētu dzirkstošo vīnu. Ja nepieciešams, var papildus saldināt ar cukura sīrupu vai kādu liķieri.
Boli var sākt gatavot iepriekšējā vakarā, uz nakti atstājot ogas rumā, no rīta pielejot vīnu un sulu, pirms pasniegšanas pievienojot dzirkstošo vīnu.

1 komentārs: