2012. gada 18. febr.

Vien maz kuciņ (burkān)

Dažus gadus atpakaļ, kad kādu laiciņu dzīvojos pa Amerikas krastiem, man tur ļoti iegaršojās tāds izstrādājums, kā burkānkūka. Un ja godīgi, arī nedaudz pārsteidza. Pie mums no puslīdz saldajiem burkānu izstrādājumiem ir labi pazīstami tikai sklandu rauši. Bet plaši reklamēti kā neveselīga dzīvesveida piekritēji, amerikāņi ir radījuši ko šādu... Ak jā, jāpiebilst- tā ir saldā kūka.


Īpaši šī kūka varētu patikt tiem, kuri ikdienā lieto pašu spiestu burkānu sulu un mēģina izdomāt vēl kādu jaunu veidu, kā izmantot radušos burkānu atlikumus. Šajā gadījumā gan receptei vajadzētu pievienot nedaudz ūdens, jo oriģināli tajā izmantoti rīvētie burkāni ar savu sulu.

Nolēmu, ka man vajadzētu atrast arī šīs kūkas recepti. Lai arī manis iemīļotā burkānu kūka bija bez riekstiem vai ogām, kā pirmo izmēģināju recepti no zoebakes.com.
Par cik es ne īpaši mīlu kokosriekstu skaidiņas, aizstāju kokosriekstus ar lazdu riekstiem un pekanriekstiem. Mans draugs vēlējās "lai rieksti būtu sajūtami", tādēļ tos sasmalcināju tikai nedaudz.
Kā ogas izmantoju sasmalcinātas kaltētas dzērvenes un žāvētus ananasu gabaliņus.


Praktiski jebkuras kūkas recepti var izmantot, lielo kūkas ripu vietā cepot mazas kūciņas, keksu vai mafinu formiņās. Tā arī es darīju šoreiz.
Ja ir vēlēšanās, kūciņas var baudīt ar sakultu putukrējumu, vai noklāt ar kausētu balto šokolādi, kas pusi uz pusi sajaukta ar marskapones krējumsieru.
Tase = ~240ml. Es mērīšanai izmantoju krūzi, kas ir tieši šādā tilpumā.

Burkānkūka
Gatavošanas ilgums: 2 stundas
Daudzums: 24 cm kūka vai 50 nelieli keksiņi

Vajadzēs:
1/2kg burkānu
1 1/4 tase cukura
1 tase presēta brūnā cukura
1 1/4 tase rapšu eļļas (vai jebkādas citas augu eļļas, vēlams, bez izteiktas smaržas)
4 lielas olas (istabas temperatūrā)
2 tējk vaniļas ekstrakta
1 liela apelsīna miziņa- norīvēta (bez baltās daļas)
2 1/4 tase miltu
1 1/4 tase kokosriekstu skaidiņu (vai smalcinātu riekstu)
1 tase kapātu žāvētu ogu un augļu


1 tējk cepamais pulveris
1 tējk malta kanēļa
1/4 tējk malta ingvera
1/4 tējk maltu krustnagliņu
1/4 tējk malta muskatrieksta
šķipsna sāls

Ko ar to dara:
Burkānus sarīvē uz smalkās rīves, vai sasmalcina virtuves kombainā. Jo smalkāk, jo labāk.
Sajauc kopā sausās sastāvdaļas: miltus, garšvielas, sāli, cepamo pulveri.
Lielā bļodā sakuļ olas, abu veidu cukuru, eļļu, vaniļu. Pierīvē apelsīna miziņu (pirms tam apelsīnu kārtīgi nomazgā).


Iejauc sausos ingredientus slapjajos, pievieno kapātus riekstus, ogas un rīvētos burkānus (nospiežot lielāko daļu sulas).
Visu labi izmaisa.
Cep 200°C  aptuveni 20-30 min. Ja cep kūkas formā, visu daudzumu vēlams sadalīt uz pusēm.
Vajadzētu sanākt 2 x 24 cm kūkas ripām vai 50 nelieliem keksiņiem.
Ja vēlas, pirms pasniegšanas noklāj ar pūdercukura glazūru vai vaniļas krēmu.
Kūciņas izdevās labas. Tīri salīdzināšanai derētu atrast un izmēģināt recepti bez riekstiem vai ogām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru