Borščs ir viena no manām mīļākajām zupām. Ar noteikumu, ka tas ir īsts borščs, nevis blāva biešu zupele.
Protams, par to, kura ir patiesā boršča recepte, var stīdēties. Un katram savējā šķitīs tā īstākā.
Labāk nestrīdēšos, bet uzrakstīšu, kā to gatavoju es.
Pirms vairākiem gadiem, kad devos uz Ukrainu, cītīgi izjautāju vietējos pēc boršča gatavošanas noslēpumiem. Iegūtās receptes apvienoju un izveidoju savējo, ko parasti lietoju, vārot šo zupu.
Toreiz no Ukrainas pārvedu arī speciālu garšvielu maisījumu borščam, kādu šeit man nav izdevies atrast. Tā vietā izmantoju pēc iespējas daudz un dažādus garšaugus.
Man patīk zupu vārīt ar gaļu, bet šajā receptē droši var iztikt bez tās (arī tā esmu darījusi).
Borščs
Vajag:
liellopa vai meža gaļa- 1 karbonādes gabals ar kaulu (pēc vēlēšanās)
3 vidējas bietes- "zaļas"
2 vidēji burkāni
mazliet selerijas vai pētersīļa saknes
sauja skābētu kāpostu
2 vidēji sīpoli
4 daiviņas ķiploka
1 sarkans čili (vēlams svaigs)
3 ēdk tomātu pastas
6 vidēji kartupeļi
2 ēdk galda etiķa
sojas mērce (pēc vēlēšanās)
garšaugi
sāls
pipari
žāvētas kadiķa ogas (pēc vēlēšanās)
taukvielas cepšanai
Ko ar to dara:
Gaļu noskalo un liek katlā (visu vienā gabalā, kāds tas ir), aukstā ūdenī vārīties. Es izmantoju palielu katlu un 4 litrus ūdens.
Mirkli pirms ūdens sāks vārīties, parādīsies pelēcīgas putas, noputo.
Kad gaļa noputota, pievieno nomizotas, veselas, nevārītas bietes. Ja bietes palielas, tās pārgriež uz pusēm. Šajā brīdī pievieno arī 2 ēdk galda etiķa- tas, kas 7% (nepieciešams, lai bietes labāk saglabātu savu krāsu. var izmantot arī baltvīna etiķi), melno piparu graudus, žāvētas kadiķogas un pāris lauru lapas.
Uz nelielas uguns vāra, līdz bietes mīkstas un gaļa gatava (viegli nāk nost no kaula). Atkarībā no biešu svaiguma, tās varētu vārīties aptuveni stundu..
Pa šo laiku var nodarboties ar pārējo dārzeņu sagatavošanu.
Izzvejo bietes un gaļu, novieto uz lēzena šķīvja, lai padziest.
Burkānus nomizo un sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Nelielā taukvielu daudzumā (es izmantoju eļļu un mazliet sviesta) apcepj, ievieto katlā. Pievieno nelielu sauju (5 ēdamkarotes?) skābētu kāpostu (ja tie raupjos gabalos, pirms tam sagriež smalkāk), sasmalcinātu selerijas vai pētersīļa sakni, sāli.
Sīpolus sagriež 1/4 ripiņās, apcepj uz pannas kopā ar 2 izspiestām ķiploku daiviņām, pievieno topošajai zupai.
Tomātu pastu (var aizstāt ar tomātu mērci) izkarsē uz pannas un pievieno pārējām sastāvdaļām.
Čili iztīra un sagriež (vēlams to pievienot bez sēklām) un pievieno zupai. Ja nav svaiga čili, var izmantot kaltētu, aso piparu pulveri vai tobasko mērci. Es parasti lieku 1 čili pāksti, ja bail no asuma, var likt 1/2.
Pievieno sojas mērci un jebkuras citas sev vēlamās garšvielas.
Uz rupjās dārzeņu rīves sarīvē iepriekš no katla izceltās bietes, gaļu sagriež nelielos gabaliņos, pievieno zupai.
Nomizotus kartupeļus sagriež nelielos kubiņos, pievieno zupai.
Ja šajā brīdī šķiet, ka zupa sanāk par biezu, un ja katlā vēl ir vieta, var pieliet klāt svaigi uzvārītu ūdeni.
Veic garšošanu. Pēc vēlmes pievieno garšaugus, sāli (ja vajag vēl), maltus piparus u.c.
Tikko kā kartupeļi kļūst mīksti (tas noteik visai ātri), zupa ir uzvārījusies.
Noslēdz uguni, iespiež 2 daiviņas ķiploka, samaisa un atstāj zupu zem vāka uz kādu 1/2 stundu.
Var servēt ar skābu krējumu, svaigiem zaļumiem, rupmaizi un zaļumu sviestu.
Receptes pamatversijā arī rīvētās bietes tika apceptas, pirms pievienošanas zupai, kopā ar pāris ēdamkarotēm skāba krējuma.
Var izmantot svaigus kāpostus, skābēto vietā, tad zupai var prasīties mazliet vairāk etiķa vai citrona sulas.
O! Būs man jāpaeksperimentē ar garšvielām un selerijas, pētersīļu saknēm utml.
AtbildētDzēstKonservatīvā es kā atklāju fotorecepšu boršču, tā arī pie tamā pieturos. No turienes mūsmājās ļoti novērtēts ir ieteikums bietes un burkānus nerīvēt, bet gan sagriezt gabaliņos, lai nezaudē formu.
Tev bietes nedaudz "indiski" izkārtotas (http://3.bp.blogspot.com/_sTyBMmLCXNI/THIZZfMFUmI/AAAAAAAAADo/KU8KrzL3uQA/s1600/om-symbol-black-and-white.jpg).
Ohoho! Mans pirmis komentārs! :D
DzēstPar garšvielām runājot- es biju trakoti pārsteigta, ka tanī maisījumā pārsvarā bija dažāda veida zaļumi. Kaut kā automātiski bija šķitis, ka vajag būt kaut kam sarkanam, pipariem u.taml.
Par cik es bietes vāru veselas un tikai beigās pielieku sarīvētas, tās nepaspēj izsķīst. Kaut gan, var būt varētu mēģināt arī griezt gabaliņos, dažādībai. :)
Es liku arī papriku. Bet zupiņa sanāca supergarda! Paldies!
AtbildētDzēst