2012. gada 30. marts

Torte Putnapiens


Un atkal jau klāt ir kāda dzimšanas diena. Un es, kā parasti, dāvināšu kūku. Ja jau kūka ir dāvana, tad šoreiz nolēmu to arī noformēt kā iesaiņotu dāvanu, pārsietu ar skaistu lenti. Viss iesaiņojums, protams, tā pat kā pati dāvana, ir salds un ēdams.


Kūka ir iesaiņota cukura mastikas (zināms arī kā marshmallow fondant) apvalciņā, "pārsieta" ar no cukura mastikas veidotu banti un nokrāsota ar pārtikas krāsvielām.

Viena no lietām, ko cenšos noskaidrot, pirms cepu dzimšanas dienas kūku, ir, kāda tipa saldumi gaviļniekam patīk vislabāk. Šīs kūkas tapšanas vaininieks nosauca zefīru šokolādē, tādēļ nolēmu mēģināt pagatavot putnapiena torti.
Nekad iepriekš nebiju saskārusies ar šī tipa kūku (var būt tas šķitīs dīvaini, bet arī neviens no maniem radiem/draugiem to nav gatavojis), tādēļ recepti meklēju internetā. 
Lai nebūtu jādomā, ko darīt ar pāri palikušajiem olu dzeltenumiem, izvēlējos tādu kūkas pagatavošanas veidu, kur tiek izmantoti gan olas baltumi, gan dzeltenumi. Recepti atradu portālā receptes.lv
Jāsaka ganu uzreiz, ka man šī kūka tā īsti neiegaršojās, pārāk daudz sitās cauri olu garša. 
Ja nolemšu pagatavot kūku "putnapiens" vēl kādu citu reizi, izvēlēšos recepti, kurā putnapiena masa tiek veidota tikai no olbaltumiem, bez dzeltenumiem.
Lai pēc iespējas atdarinātu zefīru šokolādē, izvēlējos šokolādes biskvītu pamatnei. Izmantoju tradicionālo biskvīta recepti: cik olu, tik ēdamkarošu cukura un tik ēdamkarošu miltu. Šokolādes versijā vienu vai vairākas ēdamkarotes miltu aizstāj ar tādu pašu apjomu kakao pulvera. 
Pirms tortes noklāšanas ar cukura mastiku, to noglazēju ar šokolādes gazūru, kuras recepti atradu citā putnapiena tortei veltītā ierakstā.
Par cik es gatavoju izmērā nelielu tortīti, samazināju oriģinālajā receptē minēto sastāvdaļu daudzumus.

Torte "Putnapiens", ar šokolādes glazūru
Gatavošanas ilgums: 1.5 stundas + vairākas stundas želēšanai + laiks garnēšanai
Daudzums: apm 1 kg

Šokolādes biskvīts, tradicionālais
Kas būs vajadzīgs:
3 olas
3 ēdk cukura
2 ēdk miltu
1 ēdk kakao pulvera
maza šķipsna sāls
šķipsna vaniļas
1 tējk cepamā pulvera.

Ko ar to dara:
Atdala olas baltumu no dzeltenuma. Saputo baltumu ar sāli, stingrās putās. Saputo dzeltenumu ar cukuru un vaniļu, kamēr tas kļūst gaiši dzeltens un palielinās apjomā.
Dzeltenumu masā iejauc sijātus miltus, kakao pulveri un cepamo pulveri.
Iegūtajā masā iejauc daļu saputotā olbaltuma, lai izlīdzinās konsistence, pēcāk iecilā atlikušo olbaltumu.
Ieklāj mīklu cepamajā formā, ļoti plānā kārtā. Cep 220 °C 15 min. Pārbauda gatavību ar koka irbulīti.
Kamēr biskvīts dziest, pagatavo putnapiena masu. 
Kad biskvīts ir padzisis, no tā izgriež vēlamo tortes formu, vajag vienu daļu augšai, otru apakšai.
Es izmantoju četrstūrainu pusdienu kastīti, kurā kūku varēs ērti saželēt.


"Putnapiena" masa
Kas būs vajadzīgs:
3 olas
1/2 glāze cukura 
1/4 glāze piena 
1 tējk miltu 
70 gr.sviesta 
vanilīns 
10gr želatīna 
2 ēdk citrona sulas

Ko ar to dara:
Atdala olu dzeltenums no baltumiem. Olu dzeltenumus saputo ar pusi visa cukura daudzuma, līdz tie kļūst gandrīz balti.Tad tajā uzmanīgi iemaisa pienu un miltus. To visu vāra ūdens peldē, lēni maisot.


Karsē, līdz masa sāk sabiezēt. Tad novieto to vēsumā.
Istabas temperatūras sviestu saputo, līdz tas kļūst gaišs un gaisīgs. Atdzesētai dzeltenumu masai pievieno saputoto sviestu un vanilīnu, visu saputo.
Pārlej želantīnu ar ūdeni un atstāj uzbriest.
Pirms olbaltuma putošanas, es arī to uzkarsēju ūdens peldē. Jāuzmanās, lai olbaltumu nesāk pieraut. Šis solis nav obligāts, bet es nevēlējos izmantot termiski neapstrādātas olas daļas.
Ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī, karsējot un maisot ar intervāliem, izkausē želantīnu.
Olu baltumus saputo stingrās putās, ar atlikušo cukuru un mazliet sāls. Pievieno citrona sulu, uzputo. Putojot pievieno izkausētu želantīnu.


Samaisa olu dzeltenumu masu ar putoto olbaltumu un noliek vēsumā.
Kad krēms sāk recēt, liek kopā kūku.

Šokolādes glazūra
Ko vajag:
5 ēdk kakao
3 ēdk piena
0.5 gl cukura
50 gr sviesta
(Neliela izmēra kūkai, kāda bija manējā, šie daudzumi jāsamazina vismaz uz pusi)

Ko ar to dara:
Visas sastādvaļas sajauc un maisot uzkarsē. Kad padzisis, uzmanīgi noklāj kūku.


Kūkas kopā likšana un garnēšana
No biskvīta izgriež kūkas augšējo malu un ieklāj to traukā, kurā tiks formēta kūka.
Kad putnapiena masa sākusi recēt, to viegli apmaisa un ievieto kūkas formā. 
Nosedz ar otru daļu biskvīta, kas izgriezts attiecīgajā izmērā.
Liek kūku želēt ledusskapī uz vairākām stundām.
Pirms kūkas izcelšanas no ledusskapja, pagatavo šokolādes glazūru.
Kad kūka ir saželējusi, ar naža palīdzību atbrīvo kūku no formas malām un apgāž uz garnēšanai paredzētās virsmas.
Pārklāj ar šokolādes glazūru. Garnē izvēlētajā stilā. Es pagatavoju dāvanas iesaiņojumu no cukura mastikas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru