2012. gada 13. apr.

Mīdijas, sautētas garšaugos un baltvīnā

Mans pirmais ieraksts no Barseonas būs veltīts mīdijām. Šī ir burvīga vieta kur dzīvot visiem tiem, kuri, tā pat kā es, dievina dažādus jūras mošķus. It sevišķi, pārtikā lietojamos. Labi pagatavotus un uz sava šķīvja.
Pirmkārt, šeit pieejamo jūraszvēru klāsts ir plašāks, nekā Latvijā, otrkārt, tie ir krietni svaigāki un treškārt- daudz lētāki, nekā pie mums.


Mēs izmantojām supermārketā pirktas mīdijas un gatavojām tās gandrīz vai provansas gaumē, sautējot baltvīnā, kopā ar dažādiem garšaugiem.

Kā jau daudzās receptēs, šeit nekas nav statisks, ja kāds no garšaugiem nepatīk, to var aizstāt ar citu, sev tīkamāku, kādu izslēgt pavisam, vai tieši otrādi, pievienot dubultā.

Mīdijas gandrīz vai provansas gaumē
Gatavošanas ilgums: 25-30 min
Daudzums: pilns 2 litru katliņš (pabaros 2-3 personas)

Vajadzēs:
1 kg svaigu mīdiju, gliemežvākos
200 ml sausa baltvīna
1 vidēji liels burkāns
1 vidējs sīpols
1 selerijas kāts
2 daiviņas ķiploka
saišķītis pētersīļu
nedaudz citrona sulas
neliels ass pipars (pēc vēlēšanās)
nedaduz sāls vai sojas mērces (pēc vēlēšanās)
eļļa cepšanai
ūdens


Ko ar to visu dara:
Mīdijas noskalo un notīra no jūraszālēm. Ja kāds gliemežvāks ir jau atvēries, to izmet un pārtikā nelieto.
Garšaugus sagriež stiebriņos, izmanto arī pētersīļu kātus.
Visus garšaugus, izņemot pētersīļu lapas, apcepj katliņā, kurā tiks sautētas mīdijas. Uzlej baltvīnu, iespiež citrona sulu, pievieno sāli (pavisam mazliet, jo mīdiju gliemežvākos iekšā arī ir sālsūdens).


Ieber mīdijas katliņā, pielej ūdeni, tā lai tās tiktu gandrīz vai nosegtas. Apmaisa. Zem vāka sautē, kamēr visi gliemežvāki atvērušies. Pieber pētersīļu zaļumus (ja tādus izmanto), vēlreiz apmaisa.
Servē ar salātiem, rīsiem, svaigu bageti, vai jebkuru citu piedevu, pēc vēlēšanās.
Ja nu gadās, ka visas mīdijas nesanāk apēst (man gan tā nekad nav gadījies), tās izņem no gliemežvākiem un uzglabā ledusskapī.



2 komentāri:

  1. Kur ieteiktu pirkt midijas? Der vienkārši lielveikala?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Rīgā esmu pirkusi svaigas gan Stokmann gan Rimi, es gan neiesaku ņemt tās, kuras safasētas plastikas kastītē, ir gadījies, ka liela daļa salūzušas, vai jau atvērušās, un neēdamas.

      Dzēst