2012. gada 25. maijs

Zemeņu jogurta kūka, bez cepšanas

Tā nu pavisam nejauki ir sanācis, ka mēs patreiz dzīvojam bez cepeškrāsns. Un līdz ar to daudzas kulinārās izvirtības iet gar degunu. Bet kūciņu tak šad tad tomēr vajag.
Var saukt mani par izlepušu, bet es cenšos izvairīties no veikalā nopērkamajiem konditorejas izstrādājumiem, galvenokārt to satura dēļ (dažām Latvijā nopērkamām kūkām var lasīt sastāvu: krējuma izstrādājums, vājpiena pulveris, olu pulveris, utt. utjpr. Paldies par tādām kūkām!).


Tad nu bija jādomā, kādu kūku gatavot, lai tam nebūtu nepieciešama cepeškrāsns.
Manā bērnībā vecmāmiņa taisīja ļoti garšīgu biezpiena- želejas kūku ar selgas cepumu pamatnīti. Bet to atstāsim uz brīdi, kad atgriezīšos Latvijā.

Sakarā ar biezpiena iztrūkumu tuvējos veikalos, nolēmu izveidot jogurta želejas kūku.
Reiz vienā jubilejā baudīju burvīgu jogurta kūku, kuras autore darīja zināmu, ka šo kūku var pagatavot, neizmantojot cepeškrāsni. Smilšu mīklai līdzīgo pamatni var iegūt, sīki sasmalcinot "Selgas" cepumus un sajaucot tos ar izkausētu sviestu. Arī "Selgas" cepumi šeit nav nopērkami, tādēļ izvēlējos tiem pēc iespējas līdzīgākus no pieejamā klāsta.
Jogurta masai es izmantoju gan zemeņu jogurtu, gan grieķu jogurtu (balts un bez garšas), gan putukrējumu. Ja ir vēlme, var izmantot tikai viena veida jogurtu, vai arī tikai putukrējumu, attiecīgi palielinot tā daudzumu.



Zemeņu jogurta kūka ar drupinātu cepumu pamatni
Gatavošanas ilgums: lai arī kūkas sagatavošana prasa ne ilgāk kā 20 minūtes, pirms pasniegšanas tā ir jānotur ledusskapī vismaz pāris stundas, labāk visu nakti, lai saželē.
Daudzums: es izmantoju pavisam nelielu kūkas trauku, standarta kūkas izmēram minētos daudzumus vajadzētu vismaz dubultot.

Kas ir nepieciešams:
100 gr sausu cepumu ("Selgas" tipa)
50 gr nesālīta sviesta
1 sauja zemeņu, nomazgātas un attīrītas no kauslapām
4 ēdk cukura (vai vairāk, ja īpaši patīk saldumi)
3 lapas vai 5 gr beramā želantīna
125 ml zemeņu vai citu sarkanu ogu jogurta
125 ml grieķu jogurta (pēc vēlēšanās)
150 ml saldā krējuma (putojamā)
šķipsna vaniļas
nedaudz citrona vai laima sulas (pēc vēlēšanās)

Ko ar to dara:
Zemenes sagriež nelielos gabaliņos, pārber ar lielāko daļu cukura, apmaisa un atstāj istabas temperatūrā, kamēr veic pārējos kūkas sagatavošanas darbus.
Blenderī sasmalcina cepumus. Ja nav blendera, tos var sadrupināt un smalcināt, izmantojot stampu vai piestu. Vai pudeli. :D Jo cepumi smalkāki, jo labāk.


Izkausē sviestu un sajauc to ar drupinātajiem cepumiem. Sviestu vajag likt tikai tik daudz, lai cepumu masa tik tikko turētos kopā. Ievieto iegūto cepumu masu kūkas formā, to izlīdzinot un cieši piespiežot. Uzceļ nelielas maliņas.
Uzbriedina želantīnu, pārlejot to ar ūdeni vai sarkanu ogu sulu.
Saputo saldo krējumu, pievienojot šķipsnu vaniļas un atlikušo cukuru.
Ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī, karsējot ar intervāliem, izkausē želantīnu.
Uz sagatavotās cepumu pamatnes izkārto pusi no iepriekš sagrieztajām zemenēm.
Sajauc jogurtu ar putukrējumu un sīrupu, kas radies, atsulojoties zemenēm. Iejauc padzisušu želantīnu. Pēc vēlēšanās var pievienot vēl mazliet cukra vai kādu lāsi citrona sulas. Pusi no iegūtās masas uzmanīgi pārlej izkārtotajām zemenēm. Izkārto otru pusi zemeņu un pārliet ar atlikušo jogurta masu.
Ja ir tāda vēlēšanās, var atlikušās zemenes likt pa virsu kūkai kā rotājumus.

Kūku liek ledusskapī, lai tā sastingst, uz vismaz 3 stundām.
Pasniedz pa taisno no ledusskapja.


1 komentārs: