2012. gada 15. nov.

Frikadeļu zupa

Frikadeļu zupa ir viena no tehniski vienkāršajām zupām (kaut gan, ja tā padomā, lielākā daļa tādas ir). Tik vien kā process var šķist mazliet ilgāks un ķēpīgāks.


Šī ir arī viena no zupām, kuru var izdoties iemānīt tādiem maziem bērniem, kuri ne vienmēr ir sajūsmā par šo pārtikas produktu grupu.

Tie bērni, kuri mazliet lielāki, jau droši varētu paši gatavot šo ēdienu. Ja tā padomā, vai tikai frikadeļu zupa nebija pirmā, kuru es gatavoju viena pati.
Zupa garšas ziņā ir tīra un vasarīga. Un kārtējo reizi katrs var variēt ar pievienojamajiem dārzeņiem pēc savām vēlmēm.
Man vislabāk patīk salikums, kurš ir aprakstīts zemāk.

Frikadeļu zupa
Gatavošanas ilgums: 1 stunda
Daudzums: 3 litri

Kas ir vajadzīgs:
100 gr maltās gaļas (cūkgaļa vai cūkgaļa+liellops)
2 daiviņas ķiploka
1/4 sīpola
1/2 čili pipara (pēc vēlēšanās)
1/2 paprikas (sarkanās vai oranžās)
1/3 purava kāta
1 paliels burkāns
1/5 kāposta galviņas
1/3 brokoļa
2 kartupeļi
bundžiņa zaļo zirnīšu
lauru lapas
sāls
piparu graudi
paprikas pulveris
oregano
svaigi pētersīļi

Ko ar to dara:
Liek vārīties 2 litrus ūdens. Nomizo un sagriež dārzeņus. Brokoli sadala nelielās ziedgalvās.


Malto gaļu sajauc ar ļoti smalki sakapātu sīpolu, čili un 1 daiviņu ķiploka, pieliek sāli (ja vien maltā gaļa nav bijusi "kolešu masa", kas parasti jau ir pārsālīta). Pēc vēlēšanās pievieno šķipsnu paprikas pulvera un oregano, kārtīgi samaisa. Gaļas masu "atsit"- ar vidēju spēka daudzumu met pret bļodiņu, vairākas reizes. Šis pasākums ļaus gaļai labāk turēties kopā.
Sāk viļāt nelielas gaļas bumbiņas. Man patīk frikadeles veidot sevišķi mazas, lai gan tas prasa vairāk laika un pacietības. Gaļas bumbiņas kārto uz lēzena šķīvja tā, lai tās nesalīp kopā.


Paralēli, uzvārītajā ūdenī, kam pievienotas pāris lauru lapas, daži piparu graudi un mazliet sāls, liek vārīties dārzeņus, ar nelielām laika atstarpēm, to gatavošanas ilguma secībā: burkāns, kāposts, brokolis, ķiploks (1 daiviņa, izspiesta caur spiedi), kartupeļi, puravs, paprika, zaļie zirnīši (es lieku bez konservu šķidruma).
Tikko kā zupā ielikti kartupeļi, tur sāk ievietot arī frikadeles, pa vienai, lai nesalīp.
Ja zupa šķiet pārāk bieza, pielej atsevišķi uzvārītu ūdeni.
Tad, kad visas frikadeles uzpeldējušas un kartupeļi mīksti, zupa ir gatava. Pagaršo, vai nevajag vēl sāli vai kādu citu garšvielu.
Pasniedz ar svaigiem kapātiem pētersīļiem.

1 komentārs: