2012. gada 4. nov.

Chow mein. Kinda.

Man traki patīk asi ēdieni. Man traki patīk austrumu ēdieni. Man traki patīk asi austrumu kulinārijas stila ēdieni!


Chow mein būtībā ir nūdeļu nosaukums. Tādēļ šis ir cho mein kinda (kinda = slenga saīsinājums no angļu valodas "kind of"). Jo es izmantoju recepti gandrīz tradicionālo un spageti parastos. 

Īstenībā arī recepte nav nekāda tradicionālā- tā ir salasīta kopā, izlasot dažādas tās variācijas internetā un atdarināta, uzticoties savām garšas kārpiņām, kad kas līdzīgs ir baudīts sabiedriskās ēdināšanas iestādēs.
Dārzeņu pusi var droši variēt un mainīt, vadoties pēc tā, kas katram pašam labāk patīk. Pasākuma atslēga un sāls ir mērcītē. Arī tā šeit ir improvizēta. 
Asumu var variēt, pievienojot vairāk vai mazāk ingvera un čili. Šeit aprakstītais ir visai maigs variants.

Chow mein. Kinda.
Gatavošanas ilgums: 50 min
Daudzums: 4 ēdājiem. Variējams

Mērcīte
Kas ir vajadzīgs:
3 ēdk sezama sēklu eļļas
2 ēdk sojas mērces
1 ēdk balzamiko
2 ēdk saldās čili mērces (optional)
1 ēdk rīsu etiķa
1/2 krūzīte buljona
1 tējk tumši brūnā cukura sīrupa
2 ēdk kukurūzas miltu
tehniski vajadzētu arī fish sauce. vai oyster sauce. bet šoreiz ļoti labi sanāca iztikt bez.

Ko ar to dara:
Visu samaisa, uzkarsē uz pannas, noliek malā vēlākai izmantošanai.

Gatavošanas process
Kas ir vajadzīgs:
1/2 paciņa spagetti
sāls
eļļa cepšanai
1 chili pāksts 
3 ķiploka daiviņas
100 gr liellopa gaļas (var aizstāt ar vistu vai cūku, vai iztikt bez)
2 burkāni
3 zaļie selerijas kāti
1 sīpols
1/2 paprikas
1/3 purava
sēnes (pēc vēlēšanās)
bambusa dzinumi konservā (pēc vēlēšanās)
diedzēti sojas graudi konservā
gabaliņš svaigas ingvera saknes
sauja saldēto jūras zvēru (pēc vēlēšanās)
malti melnie pipari
oregano un citi zaļumi (pēc vēlēšanās)




Ko ar to dara:
Spageti novāra sālsūdenī līdz tie gandrīz mīksti,  nokāš. Samaisa ar nelielu daudzumu eļļas, lai tie nesalīp, kamēr tiek gatavotas pārējās sastāvdaļas.
Kamēr makaroni (pasta!) vārās, visus dārzeņus sagriež pēc iespējas smalkākos salmiņos (man šeit asistēja un salmiņu smalkums bildītē nav gluži tāds, kādu es pati būtu vēlējusies :) Ingveru sarīvē un ķiploku uzspiež caur spiedi. Čili sakapā.
Visu pacepšanu, apcepšanu, etc būs jāveic strauji, maisot, uz lielas uguns. Par cik šis process ir ļoti ātrs, viss jāsagatavo un jānoliek pa rokai jau iepriekš.
Gaļu sagriež patiešām mazos, plānos gabaliņos, savādāk jamā sanāks pasīksta salīdzinoši neilgās termiskās apstrādes dēļ.
Ja ir vēlme gatavot šo ēdienu ar cūkgaļu, es tomēr ieteiktu to iepriekš kārtīgi pasautēt uz pannas parastās, kopā ar mazliet piparu un lauru lapu.



Vok pannā uzkarsē eļļu parasto, pievieno čili un ķiploku. Uzmanās, lai nepiedeg.
Maisot tajā apcepj gaļu.
Pievieno burkānu, selerijas kātu, sīpolu.
Mazliet apcepj.
Pievieno papriku, puravu, bambusa dzinumus, sarīvēto ingveru, visus citus dārzeņus un sēnes, ja tās izmanto.
Apcepj.  (Maisot ).
Pievieno makaronus.
Pieber jūras zvērus.
Pacepj. Joprojām maisot.
Uzlej mērcītī.
Uzkaisa piparus.
Ja vēlas, uzkaisa dažādus zaļumaugus.
Samaisa.
Noņem no uguns.
Ēd.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru