2011. gada 27. dec.

Tumšā šokolādes kūka

Kā jau minēju ierakstā par Balto kūku, es mēdzu pārsvarā izmantot viena veida gaišo un viena veida tumšo biskvītu.
Gaišā biskvīta recepti esmu jau publicējusi, tagad kārta tumšajam.
Jāsaka, sākumā es baidījos no šajā receptē minētā salikuma: paniņas un eļļa, bet vienu reizi noriskēju un atklāju, ka rezultāts ir brīnišķīgs.


Šo kūku cepu jau kādu laiku atpakaļ, uz savas draudzenes dzimšanas dienu.
Arī recepti esmu publicējusi jau iepriekš, privātajā žurnālā, līdz ar to šis sanāk tāds kā reposts.

Kūkas biskvīta recepi atradu šajā blogā. Praktiski neko nemainīju. Pēc on-line konvertera atradu, ka 1 cup = 240 ml, atradu savās mājās ikurāt tādu krūzīti, kurā šis tilpums sagāja un turpmāk visu, kas dēvēts par tilpuma vienību "tase" (cup), mērīju iekš šīs krūzītes. 
Vaniļas ekstraktu aizstāju ar vaniļas cukuru, minēto baking soda, baking powder un kosher salt kopumu aizstāju ar tējkaroti (ar kaudzīti) cepamā pulvera un šķipsnu sāls.

Rozītes taisīju pēc šīs pamācības. Ja lapiņu, pirms viņas maliņu, ar karoti rīvējot, plānina (nez, kā lai to procesu citādāk nosauc) noliek uz viegli sagumzītas pārtikas plēves, veidosies tāds kā ziedlapiņu dzīslojums, nevis vienkārši gluda lapiņa. Pie tam, es plānināju tikai to topošo ziedlapiņas malu, kura būs augšpusē.

Iedvesmu kūkas sagatavošanai, pirms uz tās tiek likta glazūra, guvu no šī video.

Man bija doma taisīt šokolādes- Cointreau kūku. Attiecīgi daļu kafijas receptē aizstāju ar nedaudz patvaicētu (lai koncentrētāka) apelsīnu sulu, krēmam un glazūrai pievienoju Cointreau liķieri. Bet šokolādes šokolādīgums "noēda" lielu daļu apelsīnu garšas. 
Protams, Cointreau nav obligāts. Var aizstāt ar apelsīnu sulu vai jebkuru citu garšu.

Par šokolādes izvēli: tirgū var nopirkt sveramo šokolādti kausēšanai, bet man tā šķiet nesamērīgi dārga. Un ja godīgi, tādu kluci saskaldīt arī ir sarežģītāk. Savukārt Stokmanā laiku pa laikam parādās gan baltā, gan melnā šokolāde tāfelītēs, pa atlaižu cenām. Tad nu es to (pa priekšu pārbaudot derīguma termiņu, protams) iepērku kādam laiciņam uz priekšu.

Šokolādes biskvīta recepte

Vajadzēs:
1 un 3/4 tases miltu
2 tases cukura
3/4 tases kakao puvera
2 teaspoons baking soda
1 tējkarote cepamā pulvera
šķipsna sāls
1 tase paniņu
1/2 tase augu eļļas
2 lielas olas (istabas temperatūrā)
1 tējkarote vaniļas cukura
1 tase svaigi pagatavotas kafijas

Bildēs ir dubultots mīklas daudzums, no kura sanāca 3 pabiezas totes ripas (24 cm diametrā) un "sauja" keksiņu.

Ko ar to darīt:
Iekurina cepeškrāsni. Būs vajadzīgi aptuveni 200 grādi pēc Celsija. 
Uzvāra kafiju (ja negrib kafiju, var likt sulu, ūdeni, jebko citu šķidru), lielākajā bļodā sajauc sausās sastāvdaļas. Mazākā sakuļ šķidās (izņemot kafiju). 
Jākuļ ar mikseri, vai putojamo slotiņu, savādāk eļļa ar paniņām ne īpaši labi grib sadraudzēties.


Lēnā garā, maisot, pievienoju šķidro sastāvdaļu daļu tai, kas sausā, lielākajā bļodā.
Šinī brīdī visa mīklas masa ir reāli bieza un grūti maisāma.
Bet mums vēl ir krūze kafijas, ko tad, atkal maisot, lēnām jaucam klāt mīklai (es vārīju dabīgo kafiju, nospiežamajā krūzē, lai biezumi nejaucas). Mīklai vajadzētu būt aptuveni kefīra biezumā, ja tāds sasniegts pirms viss kafijas (vai cita izvēlētā šķidruma) daduzums pievienots, vairāk kafiju nelej.
2daļīgajā kūkas formā apakšā noklāj cepamo papīru, maliņas noziež ar eļļu.


Mīklu leju formā (izmantoju pannu, kuras platums ir 24 cm pa diagonāli), aptveni 1/3 no visa apjoma (ja izmanto oriģinālās receptes daudzumus), vai 1/4 (atkarīgs arī no tā, cik tās formas lielas). Es cepu ar aprēķinu, ka vienā reizē top 1 tortes ripa (pēc biezuma), tik vien kā nogriežot uzpūtušos "vēderiņu".
Kamēr 1 daļa cepas, mīklas bļodu noliku vēsākā vietā (praktiski- istabā), bet gan jau tai nekas nenotiktu arī virtuvē.

Tā izcep visas ripas. Man ir 2 vienāda izmēra kūkas formas, attiecīgi varēju tās izmantot vienu pēc otras.
Tikko kā ripa gatava (gatavību pārbauda ar koka irbulīti- ja uz tā neparādās jēlas mīklas pēdas, biskvīts ir izcepies), tai ļauj vismaz 10 min padzist iekš formas, pēcāk pārvieto dzist uz dēlīša.
Šeit mirklis uzmanības- ja viducis būs spēcīgi uzpūties, salīdzinoši ar malām, kūka var sākt plaisāt, ja to liks dzesēties "uz mutes".

Kad kūkas ripas pilnībā atdzisušas (tās var cept arī iepriekšējā dienā un uz nakti atstāt, pārsegtas ar dvieli, lai neapkalst), var sākt tortes kopā likšanu un garnēšanu.

Šokolādes putukrējuma krēms ar apelsīnu sukādēm

Krēmam vajag:
400ml putojama saldā krējuma
1 ēdk kakao pulvera
Cointreau (pēc vēlēšanās)
apelsīnu sukādes
2 ēdk kausētas melnās šokolādes

Ko ar to dara:
Sakuļ 400ml putukrējuma ar kakao pulveri, mazliet kausētas melnās šokolādes un Cointreau. Ja izvēlas nelikt liķieri, pievieno 2 ēdk cukura. 
Kausētu melno šokolādi vajadzēs arī kūkas rotāšanai (kausēšanas procesa apraksts atrodams nedaudz zemāk). Var izkausēt visu garnēšanai paredzēto daudzumu, kamēr veido krēmu, un daļu no tā, padzesētu,  pievienot šeit. 
Iemaisa apelsīnu sukādes. 


Marcipāna rozes


Vajadzēs:
marcipāns
sarkana pārtikas krāsa
pūdercukurs


Ko ar to dara:
Par cik kūkas kopā likšana ir visai pailgs process, kura gaitā kūka ir vairākas reizes jāsaldē ledusskapī, vislabāk ir rozītes gatavot paralēli kūkas veidošanai.

Masa = marcipāns parastais, nopērkams uz svara. Krāsa ir Gemosā atrodamā "šokolādes" krāsa- var iegādāties plastmasas burciņās pulvera veidā. Noteikti var izmantot arī želejveida pārtikas krāsvielas.
Darba virsma tiek kaisīta ar pūdercukuru, marcipānu nokrāso un izrullē, ziedlapiņas spiež ar mazu glāzīti. Pārējo dara, kā rādīts iepriekš pieminētajā video.


Patiesībā, rozīšu gatavošana ir trakoti vienkārša.


Kūkas kopā likšana un garnēšana


Vajadzēs:
3 tumšās šokolādes kūkas ripas
Šokolādes putukrējuma krēms 
2 tāfelītes baltās šokolādes, bez pildījuma
vaniļas ekstrakts
Cointreau (pēc vēlēšanās)
100ml putojama saldā krējuma
2 tāfelītes melnās šokolādes, bez pildījuma

3 ēdk american buttercream (sakults sviests, pūdercukurs un mazliet saldā krējuma) - pēc vēlēšanās

Ko ar to visu dara:
Iesāk ar baltās šokolādes izkausēšanu, jo to beigās vajag puslīdz biezu. 2 tāfelītes baltas šokolādes salauza sīkākos gabaliņos, ieliek bļodā. Saldo krējumu (3 ēdamkarotes, jeb nedaudz mazāk par 1/2 no 100ml) uzkarsē gandrīz līdz brīdim, kad sāk vārīties, pārlej šokolādei. Baltā šokolāde ir visnotaļ ķecerīga padarīšana- ja grib lai tā pēcāk puslīdz sacietē, šķidrumu pievienot drīkst pavisam nedaudz. Pēc dažām min sāk maisīt šokolādes/krējuma kopumu, kamēr šokolāde izkūst un masa kļūst vienmērīga. Pievieno mazliet vaniļas ekstrakta un šļuku Cointreau (ja nevēlas to lietot, liķieri var arī izlaist). Var gadīties, ka krējuma karstuma būs par maz, lai visu šokolādi pilnībā izkausētu. Tad to var papildus uzkarsēt mikroviļņu krāsnī vai ūdens peldē. Kad masa beidzot viendabīga, to noliek vēsumā. Manam mērķim bija vajadzīga labi bieza krējuma konsistence. Laiku pa laikam msu apmaisa, lai struktūra saglabājas vienveidīga.
Vienlaicīgi var izkausēt arī tumšo šokolādi, izmantojot otru pusi (60ml) saldā krējuma. Princips kā gaišajai- 2 tāfelītes salauztas gabaliņos, tiek pārlietas ar mazliet gandrīz verdoša saldā krējuma. Visu nedaudz patur un tad samaisa līdz masa vienmērīga. 

Tortes ripas nogriež, lai līdzenas. Es tam izmantoju absolūti ērtu un jauku kūku griezēju, kas redzams attēlā (neapmaksāta reklāma!).


Mirklis uzmanības. pēc šī etapa kūka kļūs smaga un neparocīgi pārvietojama. vislabāk to ir jau novietot tur, kur tā būs paliekoša pasniegšanai. Vai vismaz uz tā cepampapīra (vai kāda nu cita papīra) uz kura tā paliks. Gar malām gan ir ieteicams salikt plēksnītes ar citu papīru, kuras pēcāk varēs izvilkt, jo krēmošana var nosmērēt minēto pamatni. Šeit atkal varu pareklamēt tādu speciālu, plānu metāla plātni (daļēji var redzēt augstākā bildē), ar kuru var ērti pārcilāt gan kūku, gan tās daļas.

Biskvīta (kas tehniski nav biskvīts, bet šādi man to ir vieglāk uzrunāt) ripas aplaistīju ar mazuliet Cointreau. Kopā 3 ripas, kurām pa starpai tik likts šokolādes putukrējuma krēms ar apelsīnu sukādēm.


Saliekam visu smuki kopā, mazliet piespiežam.
Tagad topošā kūka dodas uz ļoti aukstu ledusskapi (pinīgi mierīgi uz leduskameru ar var).

Tālāk (ja gribas ekstra ķēpāties) vajag pavisam nedaduz, manā gadījumā baltu, biezu krēmu, ko palikt apakšā zem šokolādes glazūras. Teorētiski tas nav obligāti. Doma ir- tas tiek plānā kārtiņā noklāts pār visu kūku, aizzieķējot sīkus nelīdzenumus un novēršot drupaču maisīšanos pa glazūru.

Man krēms bija parodija par american buttercream: mazliet sviesta, saldais krējums un pūdercukurs.

Šādi izskatās kūka noklāta ar minēto "oderi".


Kūka dodas atpakaļ uz ļoti auksto ledusskapi.

Šinī brīdī var nodoties marcipāna rozīšu gatavošanai.
Kaut kur rozīšu gatavošanas pusceļā, noliekam marcipānu malā, uzvelkam kūku.

Tagad ir brīdis, kad uz malām tiek likta virsū baltā šokolāde (kā jau minēju, tai ir jābūt labi bieza krējuma konsistencē).
Par cik kūka ir nosalusi, tā pusbiezo balto šokolādi visai drīz atdzesē pavisam, padara to cietu un "pierauj" sev klāt. 
Maliņu izlīdzināšanai izmantoju parikti, kas atgādina nazi un redzama pirmajā rozīšu tapšanas bildē.


Kūka atkal uz ledusskapi, pabeidzam darboties ap rozēm un paralēli uzkarsējam tumšo šokolādi. Melno šokolādi gan vajag tik šķidru, cik var dabūt.

Izvelk kūku no ledusskapja un uzmanīgi lej karsto melno šokolādi tai virsū. Es ar karotes palīdzību to izlīdzināju un piepalīdzēju mākslinieciskajam notecējumam.

Kamēr šokolāde vēl nav sacietējusi, tanī "iestāda" rozītes.

Tagad atkal liek uz brīdi ledusskapī un torte gatava.





1 komentārs: