2012. gada 3. jūl.

Sautēta vista baltajā mērcē

Līdzīgā veidā vistu sautēja mana mamma, kad es biju maza. Viens no vienkāršākajiem un tajā pašā laikā, manuprāt, garšīgākajiem vistas pagatavošanas veidiem.


Šeit esmu nedaudz papildnājusi oriģinālo pamatrecepti.

Vistu baltajā mērcē var pagatavot, izmantojot tik vien kā vistu, taukvielas cepšanai, ūdeni, pienu, miltus un sāli. Visas pārējās piedevas ir garšas variēšanai un nav obligāti nepieciešamas.

Sautēta vista baltajā mērcē
Gatavošanas ilgums: 30- 40 min
Daudzums: variējams. konkrētā recepte 3-6 personām (cik nu daudz katrs ēd).

Kas nepieciešams:
3 vistu stilbi (vai cits daudzums, atkarībā no ēdāju skaita)
1/2 glāze piena
2 daiviņas ķiploka (pēc vēlēšanās)
1/2 sīpols (pēc vēlēšanās)
1 burkāns (pēc vēlēšanās)
1/2 selerijas kāta (pēc vēlēšanās)
taukvielas cepšanai (es izmantoju eļļu un sviestu)
ūdens vārīšanai
milti tumēšanai
sāls, pipari, lauru lapas, muskatrieksts, citas garšvielas (pēc vēlēšanās)


Ko ar to dara:
Noskalotus un uz pusēm sadalītus vistu stilbus apcepj uz pannas. Es apcepšanai izmantoju augu eļļu, kurā izkausēju mazliet sviesta- sviests dod labāku garšu, bet tam ir zemāka degšanas temperatūra, nekā eļļai, tādēļ viens pats tas var visai ātri piedegt.
Apceptos vistas gabalus liek katliņā, pievieno mazliet sāls, lauru lapas (pēc vēlēšanās), aplej ar ūdeni tā, lai knapi nosedz vistu.
Ja vēlas, pievieno smalki sakapātas garšsaknes. Arī tās var pirms tam apcept uz pannas. Šoreiz es liku 1 burkānu, 1/2 sīpola, ķiplokus un selerijas kātu.
Bet ļoti labi sanāk ar sāli un lauru lapām vien.


Sautē zem vāka aptuveni 20 minūtes, vai līdz gaļa sāk izrādīt gatavības pazīmes- viegli nāk nost no kaula.
Pievieno pienu. Uzvāra. Ietumē ar uz sausas pannas izkarsētiem miltiem.
Ja ir vēlēšanās, pievieno svaigi maltus piparus un jebkādus citus sev vēlamus garšaugus vai garšvielas. 
Pasniedz ar kartupeļu biezputru vai citu izvēlētu piedevu.

Ja kāds vēlas, pienu var aizstāt ar saldo krējumu, iegūstot bagātīgāku mērci.
Ja ir vēlme, recepti var mainīt, pievienojot jebkurus sev tīkamus dārzeņus.

1 komentārs: