2012. gada 12. aug.

Garneles, ceptas ar čaulu

Viens no garneļu ēšanas jaukākajiem veidiem, ja laiks un apstākļi atļauj, ir tās lēnām lobot ārā no čauliņām, baudīt katru atsevišķi, piedzerot vēsu vīnu vai alu un ļaujoties lēnām sarunām.


Garnelēm pašām par sevi piemīt burvīga garša, bet to var papildināt ar ķiploka un čili palīdzību. Šādi var pagatavot gan mazās, gan lielās garneles, ja vien tās ir iegādātas ar visu čaulu.

Ļoti bieži pie mums nopērkamās garneles ir jau iepriekš termiski apstrādātas. Tās var atpazīt pēc oranžīgi rozā krāsas (vienīgais izņēmums, kad svaiga garnele būs rozā, ir rozā garnele, kura dzīvo aukstajās jūrās.)
Vislabāk iegādāties nesaldētas garneles, bet arī saldētām nebūs ne vainas, ja tās tiks atkausētas lēnām, ledusskapī. Jāpievērš uzmanība, lai pirms gatavošanas garneles būtu pilnībā atkusušas.
Pirms apcepšanas ļauj garnelēm kādu laiku pastāvēt istabas temperatūrā.
Galvenais ir garneles nepārkarsēt, jo tad to gaļa kļūs sausa un sīksta.

Ceptas tīģergarneles
Gatavošanas ilgums: 10 min
Daudzums: 2 personām kā pamatēdiens, vai vairākām kā uzkoda

Kas vajadzīgs:
1/2 kg garneļu čaulās
1/2 pāksts svaiga čili
2 daiviņas ķiploka
olīveļļa cepšanai

Ko ar to dara:
Čili attīra no sēklām un sakapā. Notīra ķiploku. Pannā uzkarsē olīveļļu. Uzber noskalotas garneles, ar visu čaulu. Pievieno  čili un caur spiedi izspiestu ķiploku.
Maisot ātri apcepj uz lielas uguns, ~ 1 minūti, ja pirktas jau iepriekš pagatavotās garneles (tās ir atpazīstamas pēc rozā krāsas).
Ja tiek ceptas svaigas garneles, to dara uz vidēji lielas uguns, līdz jūraszvēru krāsa kļūst rozā (aptuveni 3-5  minūtes  mazākajām, vai 5-7 minūtes lielākām garnelēm).
Pasniedzot ļoti labi iederēsies tzatziki mērce.

3 komentāri:

  1. Garneles nav kaut kā jātīra? Tikai pa taisno uz pannas?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. ja nav bail ķēpāt rokas ēdot, tad jā, cepj ar visu čaulu. tās tad sanāks sulīgākas

      Dzēst
  2. Ar čaulu ir izteiksmīgāka garša, ķēpa nemaz nav tik traka - drīzāk tāds interesants process!

    AtbildētDzēst