2012. gada 9. aug.

Tzatziki

Viena no manām mīļākajām piedevu mērcēm ir tzatziki. Es to atceros vēl no veciem veciem laikiem, kad Esplanādes stūrī atradās picērija "Sigulda", kur viens no lētākajiem un labākajiem ēdieniem (manuprāt) bija kartupeļi frī ar tzatziki mērci.


Tzatziki ir aukstā mērce. Tā ir svaiga un vasarīga, tajā pašā laikā arī viegli pikanta.

Par cik es gatavojot parasti visu lieku "uz aci", man ir nelielas grūtības ar precīzu daudzumu norādīšanu receptē. Tādēļ katram pašam jāskatās, vai tos nevajag mazliet mainīt.
Ja mērci gribas stiprāku, liek vairāk ķiploka.

Tzatziki mērce
Pagatavošanas ilgums: 15 min + 1 stunda ledusskapī
Daudzums: 200ml

Ko vajag:
150 ml grieķu jogurta (var aizstāt ar baltu bezpiedevu jogurtu)
1/2 vidēja gurķa
1 paliela daiviņa ķiploka
2 tējk olīveļļas
2 tējk citrona sulas
sāls un melnie pipari, pēc garšas
svaigas dilles (pēc vēlēšanās)

Ko ar to dara:
Grieķu jogurtam uzmanīgi notecina nostājušos šķidrumu. Ja ir laiks un vēlēšanās, to var darīt sietiņā, kurā ieklāta marle vai cita šķidrumu caurlaidoša drāna.
Gurķi nomizo, izgriež sēklu daļu. Sasmalcina to, kas nesēklu daļa un iejauc jogurtā. Piejauc citrona sulu, olīveļļu un izspiestu ķiploku. Pievieno sāli un piparus.
Pagaršo, vai kādu no sastāvdaļām nevajag pievienot papildus.
Ja vēlas, pievieno smalki sakapātas svaigas dilles.
Pirms pasniegšanas mērci, nosegtā veidā, notur ledusskapī vismaz 1/2 stundu (vēlams stundu).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru