2012. gada 21. sept.

Siļķe kažokā

Kādreiz šie salāti bija neatņemama galda klājuma sastāvdaļa visās viesībās. Lai gan, tie ir populāri vēl joprojām. Lēti, vienkārši un garšīgi.



Siļķe kažokā ir viens no maniem mīļākajiem aukstajiem ēdieniem. Bet, tai ir jābūt pareizajai un labi pagatavotai siļķei kažokā.

Viens no izdevušos salātu priekšnosacījumiem ir kvalitatīva majonēze pareizā daudzumā. Es parasti izvēlos "provansas".
Vislabāk ir ļaut siļķei kažokā ievilkties, pirms pasniegšanas vismaz pāris stundas to noturot ledusskapī. Ja tiks pievienots ābols, jāuzmanās, jo tas var sākt atsuloties (atkarīgs no šķirnes).
Es parasti olas pievienoju pirms pasniegšanas, jo ilgāk uzglabājot tās apkaltīs un neizskatīsies tik pievilcīgi.
Receptē norādīju 2 siļķes filejas, iespējams, varētu būt vajadzīgas 3, atkarīgs no fileju lieluma. Svarīgi ir izvēlēties tieši sālītu, ne marinētu siļķi.

Siļķe kažokā
Gatavošanas ilgums: 20 min + laiks dārzeņu vārīšanai + 2 stundas ledusskapī
Daudzums: 1 standarta auksto uzkodu pasniegšanas šķīvis

Ko tam vajag:
2 sālītas siļķes filejas (vai viena vesela sālīta siļķe, iztīrīta, bez ādas)
1/2 sīpola
3 vidēji kartupeļi
2 nelieli burkāni
1 skābens ābols (pēc vēlēšanās)
1 biete
3 olas
malti melnie pipari
250 gr provansas majonēzes

Ko ar to dara:
Visus dārzeņus (izņemot ābolu un sīpolu, protams) un olas novāra un atdzesē. Nomizo.
Siļķi sagriež nelielos gabaliņos un izlasa mazās asaciņas, ja tajā tādas ir. Es to parasti daru uz šķīvja, kurā tiks kārtoti salāti.


Sakapā sīpolu un sajauc ar siļķes gabaliņiem. Pārkaisa ar melnajiem pipariem.
Kartupeļus sagriež nelielos kubiņos, vienmērīgi noklāj siļķi. Kartupeļu kārtu nosedz ar nedaudz mazāk kā pusi no visa majonēzes daudzuma.


Tikai nevajag pārprast šitamo bildi, ar majonēzi noklāj visus kartupeļus. :)
Nākamajā kārtā liek sīkos kubiņos sagrieztu burkānu. Tam pāri rīvētu, mizotu ābolu (ja tas tiek izmantots).


Visu nosedz ar vienmērīgu rīvētu biešu kārtu. Bietes noklāj ar atlikušo majonēzi tā, lai tās būtu pilnībā nosegtas. Pēc iespējas cenšas neizlaist cauri biešu krāsu.


Parasti es šajā brīdī ļauju siļķei kažokā nedaudz ievilkties. Pāris stundas ledusskapī būs pieteikami, nakts vēl labāk.
Vārīto olu dzeltenumus var atdalīt no baltumiem, tos atsevišķi saspaidīt ar dakšu un noklāt salātus, veidojot dažādus ornamentus.
Olu siļķei kažokā pārkaisa īsi pirms pasmiegšanas, savādāk tā apkalst un izskatās nesmuki.

1 komentārs: