2012. gada 5. okt.

Meža sēņu un gaļas zupa

Rudens ir sēņu laiks. Es katru gadu cenšos aizdoties pasēņot. Vismaz vienu reizi. Vairāk pat sajūtas, ne pašu sēņu dēļ. Protams, arī sēnes ir ļoti labi. Sevišķi dažādu paveidu bekas. Man jāatzīstas, ka vārāmās un sālāmās sēnes es vispār nelasu. Tikai bekas un gailenes.


Ja sēņu nav īpaši daudz, var uztapināt vienu vakariņu mērcīti. Vai arī uzvārīt meža sēņu un gaļas zupu. Tādu biezu, garšā spēcīgu un drēgnā rudenī sildošu.

Ja ir tāda iespēja, es zupai izvēlos izmantot meža zvēra gaļu. Protams, tā nav obligāta. Var iztikt ar liellopu parasto, vai arī pavisam bez gaļas.
Šoreiz manā zupā pārsvarā piedalījās apšu kundziņi. Var izmantot jebkuras bekas vai gailenes.
Es parasti, vārot zupas vai sautējumus, mēdzu pievienot daudz dažādu izejvielu, tā, pa bišķim. Pāris ēdamkarotes tomātu mērces vai kečupa, kāds bišķis sinepju, pa šķipsnai no dažādām garšvielām. Man patīk gatavot šādi - uz dullo un no kas pa rokai. Tādēļ arī šeit produktu sarakstā ir daudz dažādu vienību, kuru kopējo daudzumu ēdienā noteikti nevajadzētu pārspīlēt. Ja ir pieejami svaigi garšaugi, tos izmanto kaltēto vietā.
Pavisam noteikti, var samazināt dārzeņu dažādību, vai likt vēl citus, sev tīkamākus.
Garšvielas var arī vienkāršot un pieturēties pie tradicionālākām sastāvdaļām.
Zupas rudenīgumam tai pievienoju kabaci, bez kura var arī iztikt.
Kā daudzas zupas, arī šī vislabāk garšos nākamajā dienā.

Meža sēņu un gaļas zupa
Gatavošanas ilgums: ~2 stundas
Daudzums: 5 litri

Kas būs vajadzīgs:
meža gaļas gabals ar kaulu (man bija buka pusstilbs)
pāris šķēles cauraugušas cūkgaļas vai speķa
meža sēnes (bekas vai gailenes)
pussauja grūbu
3 daiviņas ķiploka
2 vidēji sīpoli


1 liels burkāns
1/2 neliela kabača
1/4 neliela kāposta
3 kartupeļi
1 neliels, gatavs tomātiņš (pēc vēlēšanās)
1/3 sarkanās paprikas (pēc vēlēšanās)
1/2 čili pāksts
1/3 purava
4 lauru lapas
pāris smaržīgo piparu graudu
2 krustnagliņas  (pēc vēlēšanās)
4 melno piparu graudi
5 kaltētas kadiķogas
1/3 tējk ķimeņu
3 ēdk sojas mērces
sāls (pēc garšas)
2 ēdk tomātu mērces vai kečupa (pēc vēlēšanās)
1/2 tējk krievijas sinepju (pēc vēlēšanās)
nažagals malta kanēļa  (pēc vēlēšanās)
nažagals rīvēta muskatrieksta  (pēc vēlēšanās)
1/2 tējk kaltēta bazilika
1/2 tējk kaltēta timiāna
1/3 tējk kaltētas raudenes
svaigi malti melnie pipari
svaigi zaļumi
taukvielas cepšanai


Ko ar to dara:
Gaļu noskalo, apcepj uz lielas uguns un liek vārīties aukstā ūdenī, tā lai tā tiktu nosegta. Noputo. Pievieno lauru lapas, smaržīgos piparus, krustnagliņas, kadiķogas, piparu graudus un grūbas. Uz nelielas uguns vāra aptuveni 1/2 stundu, pieskatot, lai gaļa būtu zem ūdens.
Pa to laiku var sagatavot pārējos dārzeņus.
Kāpostu un sīpolus sagriež salmiņos, kabaci, burkānus un kartupeļus kubiņos, sakapā čili, nomizo tomātu (to visērtāk darīt, tomātu vispirms blanšējot- aplej ar verdošu ūdeni tā, lai tas apņem no visām pusēm, izņem un novelk ādu), sagriež puravu un papriku, sakapā sēnes, speķi sagriež mazos gabaliņos.
Zupai pievieno tomātu un sojas mērci. Apcepj sviestā un pievieno burkānus. Uz pannas apcepj sēnes ar speķi, sīpoliem un 2 izspiestām ķiploka daiviņām. Zupu turpina vārīt līdz brīdim, kad gaļa sāk viegli nākt nost no kaula.


Gaļu izņem un noliek, lai atdziest. Ja izdodas, izķeksē krustnagliņas.
Pakāpeniski zupā pievieno pārējās sastāvdaļas: čili, apceptās sēnes, kāpostu, apceptus kabačus, papriku. Pagaršo un pievieno sāli, kā arī mērces un jebkuras citas garšvielas, izņemot kaltētos garšaugus.
Atdala gaļu no kaula, sagriež to mazākos gabaliņos un ber atpakaļ katlā. Pievieno kartupeļus un puravus.
Pievieno garšaugus un jebkādas garšvielas, kādas vēl tur gribētos sajust (piemēram, šķipsnu kanēļa vai rīvētu muskatriekstu).
Kad kartupeļi mīksti, noslēdz uguni, iemaisa izspiestu ķiploka daiviņu un maltus melnos piparus, atstāj katlā zem vāka uz vismaz 1/2 stundu.
Pasniedz ar rupjmaizi un svaigiem zaļumiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru