2012. gada 11. sept.

Sirņiki

Esmu atgriezusies no neliela atvaļinājuma prom no internetiem (reizēm ir labi viņus nemeklēt, pat ja var atrast), kuru pavadīju viesojoties pie savas vecmāmiņas un visiem citiem radiem Latgalē.


Protams, tika ēsts un gatavots daudz un dikti. Viens no maniem Latgalē pavadīto bērnības vasaru mīļākajiem ēdieniem ir biezpiena plācenīši, jeb sirņiki, kā tos dēvē mana vecmāmiņa.

Īstās un pareizās garšas iegūšanai ir ļoti svarīgi pirms cepšanas plācenīšus apviļāt miltos.
Ja biezpiens gadījies tāds skābāks, to var dzēst ar šķipsnu sodas.
Šoreiz plācenīšu mīklai tika pierīvēts muskatrieksts, bet garšas dažādošanai tik pat labi var pievienot vaniļu vai rīvētu citrona vai apelsīna miziņu.
Ja plācenīšus vēlas sīkstākus, jāpievieno vairāk miltu.

Sirņiki
Gatavošanas ilgums: 30 min
Daudzums: ~ 24 plācenīši

Kas būs vajadzīgs:
300 gr biezpiena
2 lielas olas
šķipsna sāls
1 ēdk cukura
šķipsna rīvēta muskatrieksta
4 ēdk miltu (bez kaudzes) + vairāk plācenīšu izveidošanai
eļļa cepšanai


Ko ar to dara:
Ja biezpiens ir rupji graudains, to var izmalt caur gaļasmašīnu vai izberzt caur sietu.
Biezpienā iemaisa sāli, cukuru, muskatriekstu (vai jebkuru citu izvēlēto aromatizatoru), iejauc sakultas olas.
Pievieno miltus un izmaisa.
Uz lēzena šķīvja uzber miltus, tajos liek mīklas piciņas, aptuveni tik lielas, kā tējkarote ar kaudzi (vai attiecīgi- 1/2 ēdamkarote).


Pirms cepšanas katru mīklas piciņu apviļā miltos un izveido aptuveni centimetru biezus plācenīšus.
Cep sakarsētā augu eļļā no abām pusēm, līdz zeltaini.
Pasniedz kamēr silti, ar mīļāko ievārījumu vai skābu krējumu.

5 komentāri: