2012. gada 23. okt.

Napoleons

Visu bērnības dzimšanas dienu torte/ kūka! Labāka par jebkuru citu. Ar vienu nosacījumu: ja to ir cepusi mana vecmāmiņa (vai es. hehe)- Napoleons.


Par cik mana vecmāmiņa šo kūku vienmēr cepa uz manām dzimšanas dienām, es nolēmu, ka braucot viņu apciemot viņas dzimšanas dienā, man vajadzētu izdarīt to pašu- izcept Napoleonu.

Recepte ir manas vecmāmiņas alterēta, lai piemērotos padomju laikiem, kad gandrīz nekā nebija, un to, kas bija, ne vienmēr varēja dabūt.
Mūsu Napoleons vienmēr ir bijis ar pamīšus liktām ievārījuma un krēma kārtām. Ievārījumu vēlams izvēlēties tādu skābenāku, bet ar ne pārāk asu vai dominējošu garšu. Ja ir pieejami āboli, var izvārīt biezeni, kas aizstās ievārījumu.
Kūka vislabāk garšos, ja krēma un ievārījuma kārtiņas būs maksimāli plānas.
Pirms pasniegšanas Napoleons ir vismaz diennakti jānotur ledusskapī, lai savelkas.
Par cik kūkas kārtas ir visai plānas, tās atdzisīs ātri. Tādēļ visu gatavošanas procesu labāk ir uzsākt ar krēma un ievārījuma vārīšanu. Kamēr tie dziest, var cept mīklas kārtas, kad kārtas izceptas un dziest, kult krēmu. Jāņem vērā, ka mīkla jāpagatavo iepriekš un kādu laiku jānotur ledusskapī.
Iespējams, krēmam var pievienot kondensēto pienu, bet tad arī pārējās sastāvdaļas jāmaina proporcionāli.

Napoleons
Gatavošanas ilgums: puse dienas + mīklas noturēšana ledusskapī + vismaz diena ledusskapī gatavas kūkas veidā
Daudzums: 1 standarta kūka- 24 cm diametrā

Mīkla un cepšana 
Kas būs vajadzīgs:
200 gr sviesta vai margarīna (auksts, no ledusskapja)
2 gl miltu (izsijāti)
100 gr ūdens + 0.5 tējk galda etiķa (9%) + 1/4 tējk sāls = sajauc

Ko ar to dara:
Miltus izsijā uz tīras, līdzenas virsmas (galda). Uz sakņu rīves sarīvē margarīnu un ar pirkstiem sadrumstalo- samīca. 
Pa daļai pievieno ūdeni. 
Ātri samīca mīklu pikā.
Liek uz 4-12 st ledusskapī, ietītu pārtikas plēvē.
Pēc noteiktā laika no mīklas gabala nogriež aptuveni 1/8 daļu un uz eļļas izrullē tik plānu, cik vien sanāk. Es rullēju apļa formā, jo plānoju apaļu kūku, var izvēlēties jebkuru citu sev tīkamu formu. 
Kamēr daļu mīklas apstrādā, pārējo uzglabā ledusskapī.
Izrullēto mīklu liek uz plāts un kārtīgi sadursta ar dakšu, lai cepot neuzpūšas.


Cep gatavu (līdz iegūst zeltainu nokrāsu). 
Kamēr svaigi ceptā kūkas kārta vēl ir karsta, tai apgriež līdzenas maliņas, izmantojot no kartona pagatavotu trafaretu (vai kūkas formas pamatni). Šo darbu veic īpaši uzmanīgi, jo kūkas kārta ir ļoti trausla. 
Atdzesē uz līdzenas virsmas. Saglabā atgriezumus, tie būs nepieciešami vēlāk.
Šādā veidā izcep visu mīklas daudzumu. Iespējams, vienai plātnei nav nepieciešama precīzi 1/8 daļa mīklas daudzuma, to variē pēc apstākļiem.
Ja beigās nepietiek mīklas veselai kārtai, to izcep vienalga, atdzesē un kopā ar iepriekšējo kārtu atgriezumiem smalki sadrumstalo. Drumstalas būs vajadzīgas kūkas noklāšanai.
Es plātnes cepu uz 28cm diametra kūkas formas pamatnes, bet pagriezu maliņas, par trafaretu izmantojot 24cm pamatni.



Krēms
Kas būs vajadzīgs:
2 ēd.k miltu
2 ēd.k cukura
1 gl piena
250gr sviesta (istabas temperatūrā)
140 gr pūdercukura
vanilīns vai vaniļa

Ko ar to dara:
Miltus, cukuru un drusku piena sajauc, tad pievieno visu pienu un izmaisa.
Uz mazas uguntiņas, nepārtraukti maisot, vāra piena putriņu. Ja veidojas kunkuļi, to pēc vārīšanas izberž caur sietu.
Atdzesē, pārklātu ar pārtikas plēvi tā, lai tā saskaras ar vārīto krēmu. Tas pasargās no plēves veidošanās. 
Istabas temperatūras sviestu saputo ar pūdercukuru.
Turpinot putot pa daļai pievieno atdzisušu vārīto piena putriņu.
Kad gatavs, pievieno vanilīnu.


Ievārījuma aizvietotājs
Kas būs vajadzīgs:
4 āboli
1 ēdk cukura (mainīgs daudzums)
mazliet ūdens

Ko ar to dara:
Ābolus nomizo, izgriež serdes, sagriež nelielos gabaliņos.
Katliņā ielej mazliet ūdens, ieber ābolus un cukuru. Cukura daudzumu variē, skatoties, cik saldi ir paši āboli. No sākuma lābāk pielikt pavisam nedaudz cukura, pēcāk, ja nepieciešams, pievienot vēl. Mērķis ir iegūt skābenu ievārījumu. Par cik šoreiz ievārījumu nav plānots konservēt, cukurs nepieciešams tikai garšai.
Ja šķiet, ka ievārījums ir par saldu, var pievienot mazliet citrona sulas vai citronskābes.
Maisot vāra līdz āboli izšķīst. Atdzesē. Ja ir vēlēšanās, arī ievārījumu var izberzt caur sietu (es tā darīju, lai iegūtu vienmērīgāku konsistenci).

Tortes kopā likšana un garnēšana
Kad visas sastāvdaļas ir atdzisušas un krēms sakults, liek kopā torti- 1 kārta krēma, 1 kārta ievārījuma.
Augšas un apakšas kārtai izvēlas tās kūkas plātnes, kuras izskatās vissmukāk un ir vislīdzenākās.
Ja kāda no mīklas plātnēm ir salūdzusi, nav liela bēda, to var ielikt kūkas vidū.
Krēma kārtas cenšas klāt pēc iespējas plānākas. Kad kūka uzcelta, to visu noziež ar pāri palikušo krēmu.
Virsmu un malas apdara ar smalki drupinātiem kūkas plātņu atgriezumiem.
Rotā pēc vēlēšanās.
Pirms pasniegšanas vismaz diennakti notur ledusskapī.

2 komentāri:

  1. Kāda sanāk tekstūra? Sausa vai krēmīga?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. šo kūku ieteicams cept dažas dienas iepriekš un glabāt ledusskapī, lai savelkas. tad tā vairs nebūs trauslā kūka

      Dzēst