2012. gada 14. okt.

Cepelīni

Savulaik, kad visai bieži gadījās braukt uz un cauri Lietuvai, pēc iespējas katrā apmeklējuma reizē centos uzēst cepelīnus. Tā pat, kā ar gaļu pildītajās kartupeļu pankūkās, šajā maltās gaļas un kartupeļu savienībā ir sagaršojams kaut kas burvīgs un vienkāršs vienlaicīgi.


Cepelīni ir arī viens no manas vecmāmiņas bieži (parasti pēc bērnu un mazbērnu pieprasījuma) gatavotiem ēdieniem. Viņa tos mēdz gatavot ne tikai ar gaļas, bet arī ar biezpiena pildījumu.

Tad nu protams, manā kārtējā apmeklējuma reizē bija tapt cepelīniem.
Reiz es jau mēģināju tos gatavot pati, recepti izprasot pa telefonu. Toreiz man nekas prātīgs nesanāca, jo cepelīni, tos liekot vārītes, pašķīda. Toreiz gan es liku klāt vārāmajam ūdenim kartupeļu cieti, kas itkā to novērš, bet tas vienalga diži nepalīdzēja. 
Risinājums ir gaužām vienkāršs: cepelīnus vispirms apcepj, pēc tam sutina. 
Pareizi gan it kā skaitoties cepelīnus vārīt neceptus, bet te nu atkal ir brīdis, kad katrs var darīt kā viņam šķiet ērtāk/garšīgāk.
Cepelīnu kartupeļu masu veido no vārītu un nevārītu kartupeļu sajaukuma, aptuvenā proporcijā 1:2 (var arī pusi uz pusi). Vidū liek vai nu biezpienu, vai gaļu, ko katrs vēlas. Mēs šoreiz darījām abējādi. Cepelīnus ar gaļas pildījumu gan pagatavojām uz pusi vairāk.
Bildēs var manīt, ka kartupeļu masā ir neliels oranžas krāsas piejaukums. Tas ir vārīts burkāns, kurš palika pāri no siļķes kažokā un tapa izmantots šeit. Šī nav oficiāla receptes sastāvdaļa.
Ir svarīgi izvēlēties kvalitatīvu, vislabāk tikko maltu gaļu. Fasētā maltā gaļa mēdz būt pārsālīta (vismaz manai garšai).

Cepelīni
Gatavošanas ilgums: 1.5h
Daudzums: 20 gab

Kartupeļu masa
Kas būs vajadzīgs:
10 vidēji kartupeļi
sāls
milti (pēc vēlēšanās)

Ko ar to darīt:
4 kartupeļus liek vārīties ar visu mizu. Kad tie novārījušies, padzesē un nomizo. Izmaļ caur gaļas mašīnu, vai stampā, vai rīvē (kā nu kuram labāk patīk).
Pārējos kartupeļus nomizo un sarīvē uz smalkās rīves. Svarīgi ir to darīt pēc iespējas ātrāk, savādāk kartupeļu masa sāks oksidēties un brūnēt. Protams, var izmantot arī virtuves kombaina smalkāko smalcinātāju.
Zaļos, rīvētos kartupeļus liek sietā notecēties, virs bļodas. Kad to sula ir nostājusies, šķidrumu nolej (vai var pataupīt kādiem citiem kulināriem mērķiem), bet bļodas apakšā esošo stērķeli iejauc atpakaļ kartupeļu masā. Sajauc abu veidu kartupeļus, pievieno sāli. Pēc vēlēšanās var likt arī jebkādu garšvielu.
Kartupeļu masai jābūt visai stingrai. Ja tā tāda nav, var pievienot miltus vai kartupeļu cieti.


Biezpiena pildījums
Kas būs vajadzīgs:
100 gr biezpiena
1/2 tējk cukura
šķipsniņa sāls
šķipsna rīvēta muskatrieksta

Ko ar to darīt:
Biezpienu izmaļ caur gaļas mašīnu vai izberž caur sietu. Sajauc ar garšvielām.

Gaļas pildījums
Kas būs vajadzīgs:
200 gr maltās gaļas (cūkas vai jauktās)
1 sīpols
1 daiviņa ķiploka
šķipsna sāls
šķipsna cukura
malti melnie pipari
jebkādas citas sev tīkamas garšvielas
ūdens
eļļa



Ko ar to darīt:
Malto gaļu samīca ar garšvielām. Masai pievieno nedaudz ūdens vai pat eļļas, lai tā nebūtu par sausu.


Kopā likšana un gatavošana
Vajadzīgs:
kartupeļu masa
gaļas masa
biezpiena masa 
eļļa cepšanai
burkāns

Ko ar to dara:
No kartupeļu masas izveido tādu kā plācenīti, tā vidū liek gaļas vai biezpiena pildījumu un aizlipina cepelīnu ciet, lai pildījums no visām pusēm vienmērīgi noklāts ar kartupeļu masu.
Gatavos cepelīnus  apcepj uz pannas. Katliņa dibenā ieklāj šķēlītēs sagrieztu svaigu burkānu, ielej nedaudz ūdens un pa virsu kārto cepelīnus. Uzliek katlam vāku un tvaicē apm 15 - 20 min. Burkānu katliņa dibenā liek, lai cepelīni nepiedegtu.
Pasniedz ar skābu krējumu vai speķa mērci.

4 komentāri:

  1. Sanāca ideāli! Paldies par burvīgo recepti!

    AtbildētDzēst
  2. Vai tad tikai vienā kārtā tos cepelīnus saliek kad sautē? Kur pārējie?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. vairākās kārtās, līdz katliņš pilns. tikai uz mazas uguns un jāseko, lai ūdens neiztvaiko pavisam!

      Dzēst