Tikko kā atgriezos no burvīga pirmsziemassvētku pasākuma, kas sevī ietvēra ārdīšanos pa kalnu, bagātīgas svētku vakariņas apsnigušā guļbaļķu mājiņā, pirtī iešanu, svētku vecīša gaidīšanu, pantiņu skaitīšanu un citas pirmssvētku atrakcijas.
Pasākumā visa pārtika tika sagatavota uz vietas. Papildus citām ziemassvētku ēdmaņām bija (protams, ka) paredzēts cept arī speķa pīrādziņus.
Sanāca gan tā, ka vakars kļuva par īsu, lai izpildītu visu iepriekš paredzēto un es pārrados mājās ar speķa pīrādziņiem sagatavotu, bet tajos neizceptu žāvēto gaļu.
Šeit gan man kaunīgi jāatzīstas, ka nekad vēl līdz šim nebiju patstāvīgi gatavojusi mīklu un cepusi pīrādziņus.
Līdz ar to man nav tās vienas, pārbaudītās un par labu atzītās pīrādziņu rauga mīklas receptes.
Bet internets ir mans draugs, un pēc neilgas tajā atrodamo recepšu pārskatīšanas, izvēlējos vienu, kuru izmēģināt.
Pati recepte ir atrodama šeit.
Mīkla sanāca tīri laba, pīrādziņi ir mīksti un gaisīgi. Var būt tikai šķiet mazuliet patrekni.
Vēlāka piezīme: pēc diennakts neapsegtā traukā vienīgais atlikušie pīrādziņi tomēr bija pacieti. Būs jāpameklē vēl kādi mīklas varianti. Iespējams, ar eļļu sastāvā? Noteikti pieņemu ieteikumus. ^^
Mīkla sanāca tīri laba, pīrādziņi ir mīksti un gaisīgi. Var būt tikai šķiet mazuliet patrekni.
Vēlāka piezīme: pēc diennakts neapsegtā traukā vienīgais atlikušie pīrādziņi tomēr bija pacieti. Būs jāpameklē vēl kādi mīklas varianti. Iespējams, ar eļļu sastāvā? Noteikti pieņemu ieteikumus. ^^
Speķa pīrādziņi
Gatavošanas ilgums: aptuveni 4 stundas (tsk. mīklas raudzēšanas un cepšanas laiks)
Daudzums: 2 pannas pīrādziņu un kanēļmaizīšu
Mīkla
Kas būs vajadzīgs:
1/2 kg miltu
1 gl piena
25gr rauga
100 gr sviesta
1 ola
1 ēdk cukura
1 šķipsna sāls
ūdens
1 ola pārziešanai
Ko ar to dara:
Ja mīklu gatavo tikai priekš saldajiem izstrādājumiem, var pievienot vairāk cukura.
Svaigu raugu (25 gr ir 1/4 standarta paciņas) sadrupina, pielej 35 ml silta ūdens (apm 35° temperatūrā- ja nav termometra, var izlīdzēties, ar faktu, ka šī temperatūra ir tuva ķermeņa temperatūrai- ja ūdens šķitīs drīzāk silts, nekā auksts, būs pašā laikā) un pievieno 6 gr miltu. Samaisa un notur siltumā 20 min.
Svaigu raugu (25 gr ir 1/4 standarta paciņas) sadrupina, pielej 35 ml silta ūdens (apm 35° temperatūrā- ja nav termometra, var izlīdzēties, ar faktu, ka šī temperatūra ir tuva ķermeņa temperatūrai- ja ūdens šķitīs drīzāk silts, nekā auksts, būs pašā laikā) un pievieno 6 gr miltu. Samaisa un notur siltumā 20 min.
Izkausē sviestu (es izmantoju mikroviļņu krāsni - 1 minūte standarta režīmā). Uzsilda pienu līdz 35° temp. Pienam pievieno sāli un cukuru, maisa līdz tie izšķīst. Pievieno olu. Sakuļ. Pievieno raugu, sijātus miltus un kausētu, padzisušu sviestu.
Mīca mīklu. No sākuma tā šķitīs mīksta un ķepīga. Turpina mīcīt, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām.
Mīklu pārkaisa ar miltiem, pārsedz ar tīru dvieli un novieto siltumā, lai uzrūgst. Tas varētu prasīt vismaz 2 stundas. Laiku pa laikam mīklu, kad tā jau ir manāmi pacēlusies, sabiksta atpakaļ.
Pildījums
200 gr žāvētas gaļas
1 sīpols
malti melnie pipari
Ko ar to dara:
Gaļu sagriež nelielos kubiciņos. Sakapā sīpolu. Apcepj uz sausas, uzkarsētas pannas. Pievieno maltus melnos piparus.
Ja ir vēlme, var pievienot arī ķiploku, zaļos garšaugus, čili, kas nu kuram patīk. Es šoreiz gribēju maksimāli tradicionālus speķa pīrādziņus.
Vislabāk gaļu ir apcept kamēr mīkla rūgst, lai tā paspēj atdzist.
Cepšana
Šajā brīdi ir iespējami dažādi rīcības modeļi. Var mīklu rullēt uz ar miltiem nokaisītas virsmas, spiest aplīšus un pildīt tos ar gaļu, veidojot pīrādziņus. Var mīklu saviļāt bumbiņās un tad tās saplacināt. Var izrullēt tādu kā mīklas desu un ar nazi sagriezt mazākos gabaliņos, no kuriem pēcāk veido pīrādziņus.
Es vienkārši ņemu pa nelielam mīklas pikucim no kopējās bļodas, saplacinu to nosacīti apaļu, ielieku pildījumu un aizspiežu malas ciet. Visērtāk ir aizspiest sākot no vidus uz malām. Vislabāk ir mīklu veidot plānu un gaļu likt tā pavairāk.
Svarīgi ir, lai mīklas malas nenosmērējas ar pildījuma taukiem, jo tad tās neaizlips.
Pīrādziņus kārtoju uz cepamā papīra. Pārziežu ar sakultu olu, kurai pievienots mazliet ūdens, un ļauju mīklai vēl nedaudz uzrūgt siltumā, pirms lieku cepties.
Cep līdz gaiši brūni, aptuveni 220°C.
Man pīrādziņi parasti nesanāk tik gaisīgi kā gribētos, bet tādi blīvi, sausi. Kāds varētu būt iemesls?
AtbildētDzēstdomāju, ka jāmeklē, jāmaina mīkla, kamēr atrod pareizo... arī šie otrajā dienā kļuva pacieti
Dzēst