2011. gada 6. dec.

Cukura mastika jeb Marshmallow Fondant

Kā jau tas mēdz gadīties, viss sākās pavisam savādāk.
Šoreiz ar joku saitu zem nosaukuma Cake Wrecks.
Autore šajā lapā publicē ne tikai neizdevušos, bet arī ļoti izdevušos kūku attēlus.
Man sevišķi iepatikās kūku dekorēšanas veids, kurš tiek veikts ar marshmallow fondant, jeb cukura mastikas palīdzību.


Vēl mazliet izpētes internetā, un drīz jau izmēģināju pati, kā šo masu pagatavot mājas apstākļos, izmantojot jebkurā pārtikas lielveikalā nopērkamus materiālus.

Marshamallow fondant

Nepieciešams:
150gr paka mini zefīriņu konfekšu, jeb pastilu, angliski sauktu "marshmallows" (mēdz būt balti vai krāsaini, bet ja pakā vairākas krāsas, tās vēlams sašķirot pirms kausēšanas)
500 gr pūdercukura (iespējams, nedaudz vairāk)
1 ēdk ūdens un šķipsna citronskābes vai citrona (jeb laima) sula
nedaudz eļļas, bez krāsas, garšas vai smaržas
mikroviļņu krāsns (gan jau var aizvietot ar ūdens peldi, bet to neesmu mēģinājusi)
laiks un pacietība


Ko ar to visu dara:
Zefīriņus ieber palielā bļodā, kura der karsēšanai mikroviļņu krāsnī (attiecīgi, nederēs metāls) un pārlej ar mazliet ūdens un mazu šķipsnu  citronskābes vai citrona sulu.
Karsē zefīriņus pa 15 sekundēm parastajā režīmā, pēc katras karsēšanas apmaisot.
Procesu atkārto, līdz visi zefīriņi izkusuši un iegūta viendabīga, ķepīga masa.
No sākuma maisot, pēcāk mīcot, masai pakāpeniski pievieno izsijātu pūdercukuru.


Pūdercukurs jāpievieno tikmēr, kamēr zefīriņu masa ieguvusi viendabīgas, stingras smilšu mīklas konsistenci un nelīp pie rokām.
Brīdinu, ka viss process ir visai ilgs un ķēpīgs Visērtāk to izveikt, ja atrodas kāds, kurš ir ar mieru pildīt pūdercukura piebērēja lomu.
Ja masa šķiet par sausu, tai var pievienot nedaudz eļļas. Jāizvēlas tāda eļļa, kas būtu bez garšas, smaržas vai izteiktas krāsas (es mēdzu izmantot balto vīnogu kauliņu eļļu).
Kad cukura masa ir labi izmīcīta, to saviļā bumbā, noklāj ar plānu eļļas kārtu (lai neizžūst), ietin pārtikas plēvē vai iepako celofāna maisiņā (lai "nepielīp" apkārtējās smaržas) un uz nakti ievieto ledusskapī.
Noslēgtā traukā, ledusskapī, masu var uzglabāt līdz 1 mēnesim.

Pirms lietošanas cukura masu vēlreiz izmīca, lai tā uzsilst. Darba virsmu nokaisa ar pūdercukuru.


Strādājot ar cukura masu, tā daļa, kas dotajā brīdī netiek apstrādāta, ir jātur noslēgtā traukā vai ietīta pārtikas plēvē, savādāk tā apkaltīs.
Specializētajos veikalos un internetā var atrast dažādus darbarīkus cukura mastikas apstrādāšanai, bet iespējams iztikt arī ar nazi un citiem parastiem virtuves priekšmetiem.


Ja ir vēlēšanās, fondantu var iekrāsot ar pārtikas krāsvielām (dabīgās šoreiz nederēs, jo izšķīdinās cukuru).
Vislabāk noder želejveida krāsvielas. Mazu devu krāsas uzklāj uz mastikas un to labi izmīca.
Cukura masu un no tās veidotos rotājumus var apkrāsot ar šķidro pārtikas krāsu arī pēc izveides. Jāuzmanās, jo pārāk liels šķidruma daudzums izkausēs cukuru.
Ja negribas, lai nokrāsotie rotājumi spīdētu, kad krāsa nožuvusi, tiem pārkaisa mazliet pūdercukura. 


No masas, kas pēc savas konsistences nedaudz atgādina plastiku, var veidot dažādas cukura figūriņas, ziedus, vai aplikācijas.
Pie ar mastiku noklātas kūkas rotājumus var piestiprināt ar kausētu šokolādi vai parasto cukura sīrupu.
Ja vēlas, lai rotājumi mazliet sacietē, tos izgatavo iepriekšējā dienā un uzglabā istabas temperatūrā.


Masu var izrullēt (galda virsmu jāapkaisa ar pūdercukuru vai kartupeļu cieti, lai cukura masa pie tās nepieliptu) un noklāt ar to kūkas. Pēcāk šādu kūku var rotāt ar atsevišķi sagatavotiem rotājumiem, vai arī apgleznot ar pārtikas krāsu.
Pirms kūkas noklāšanas ar fondantu, tās virsma iepriekš īpaši jāsagatavo, lai tā būtu pēc iespējas gludāka un līdzenāka. Visērtāk to ir izdarīt ar kausētas šokolādes palīdzību.


Kūkas, kas noklātas ar cukura masu, nevajadzētu rotāt ar krēmu vai ievārījumu, tā pat vajadzētu atturēties no kūkas glabāšanas ledusskapī vai mitrās telpās, šīs vielas un vietas var kausēt cukuru.

Cukura mastiku ir arī iespējams iegādāties gatavā veidā dažādās pārikas vielu vairumtirdzniecības bāzēs (tajā skaitā arī Gemoss`ā), specializētos veikalos, vai pasūtīt internetā. 

P.S. Visai laba video pamācība, kā noklāt un rotāt kūku ar fondantu. Nedaudz gan atšķiras no tā, kā daru to es. 


22 komentāri:

  1. Sveika gribēju uzzināt kā to mastiku stiprina vienu pie otras? Vai ir speciāla pārtikas līme vai kas? Paldies!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiki!
      Kā jau minēju oriģinālajā ierakstā, to var darīt ar kausētas šokolādes palīdzību (baltā gaišas krāsas rotājumiem un tumsā tumšajiem), vai ar cukura sīrupu (recepte atrodama manā blogā- http://gatavot.blogspot.com/2011/11/cukura-sirups-parastais.html ).
      Var izmantot arī ūdeni, bet jāuzmanās ar tā daudzumu, lai neizkausētu cukura mastiku.

      Dzēst
  2. Cik lielai kūkai pietiek ar to glazūru?daudzumu ņemot, kas ir receptē!;)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Srandarta izmēram noteikti, ar visiem rotājumiem

      Dzēst
  3. izdariju visu ka rakstits izkauseju tos baltos zefirus samalu pudercukuru iemiciju ieksa un..... man ta masa sanaca tada nu neteiksu ka plastiska ,ieliku vinu leduskapi ar domu lai atdziest ka saka un tad redzes kas bus ,bet tagad ar bazam skatos un taustu ka skiet nebus sanacis liekas ka nevaresu vinu ta skaisti izrullet nu nav vina tada ka plastalins-vai nezini kas varetu but par vainu?Gribejas meitai uz 7g.jubileju kaut ko jaunu un parsteigt ari,bet tagad skiet ka nesenaks man si iecere :(

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Kāda tad tā masa sanāca?
      viens no iemesliem varētu būt tas, ka no parastā cukura malts pūdercukurs vienmēr būs ar sīkiem cukura graudiņiem iekšā un atteicīgi tik labi nejauksies ar zefīriņiem. Es parasti izmantoju tikai jau gatavo pūdercukuru, kuru var nopirkt veikalā.
      Vēl cits iemesls varētu būt tas, ka zefīriņi tikuši pārkarsēti un sākuši uzcepties, nevis kust. Lai no tā izvairītos, ir jāveic manis pieminētā kausēšana ar intervāliem, pa vidu maisot.
      Man ir grūti spriest, kas īsti varētu būt par vainu, ja neesmu redzējusi konkrēto situāciju. Plastikai līdzīgu konsistenci mastika iegūst uzreiz, tiklīdz tajā ir iemīcīts pareizais pūdercukura daudzums.

      Dzēst
    2. Vajag vairāk pūdercukura, receptē ir norādīts krietni par maz. Es 200g zefirinu - izmantoju aptuveni 700g pūdercukura, nelieku klāt neko citu un vienmēr izdodas lieliski.

      Dzēst
    3. paldies par norādi.
      tikko pārbaudīju, pūdercukura paka, ko parasti izmantoju uz vienu pastilu iepakojumu patiešām ir 500 gr, nevis 250, kā biju uzrakstījusi iepriekš

      Dzēst
  4. http://www.maminuklubs.lv/receptes/kuka-ka-no-bildes-lauritta/

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Prieks, ka izdevās!
      Vēlos norādīt, ka olīveļļa izceļās ar īpaši izteiktu smaržu un garšu.
      Tā pat, ne tikai putukrējums, bet arī džems ilgā laika posmā izkausēs mastiku.

      Jāpiebilst, ka pati es parasti pieminu atsauces uz blogiem vai interneta lapām, no kurām smeļos idejas.

      Dzēst
  5. ja nevar turēt ledusskapī, tad kā uzglabāt teiksim līdz nākošajai dienai??

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. es parasti kūku pārklāju tanī pašā dienā, kad tā tiks pasniegta.
      vēsumā var turēt, sienas skapī piemēram.
      var jau mēģināt arī ledusskapī, bet ir risks, ka rotājumi sakusīs

      Dzēst
    2. paldies par info!!!

      kur var nopirkt tās krāsvielas?

      Dzēst
    3. Savas es pirku Gemosā: http://www.gemoss.lv/lv/

      Dzēst
  6. paldies, tā arī sapratu, ka jābrauc uz gemosu :D
    vajadzīgais sapirkts, jāķeras klāt! :)

    AtbildētDzēst
  7. Čau! Vai šito fondī mastiku kaut kur Rīgā var nopirkt arī gatavu? Kūkas rotāt gribas, bet zefīru kausēšanai esmu par slinku :( Mikrenes arī nav ...

    AtbildētDzēst
  8. gemosā ir.
    1kg maksāja ap 6ls.

    AtbildētDzēst
  9. Vai var izmantot parasto eļļu?

    AtbildētDzēst
  10. Arī ūdenspeldē labi sanāk.

    AtbildētDzēst
  11. sveiki, sakiet, kā ir ar uzglabāšanu ledusskapī - vai vienu diennakti ledusskapī noturēta dekorēta kūka stipri mainīs savu izskatu? vai ir kāds veids, kā to novērst? vēlos, lai kūka ir matēta un nespīd.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. labāk mēģināt glabāt vēsumā, bet ne ledusskapī. pie straujas temperatūras maiņas (kad kūku izņems no ledusskapja un turēs siltā telpā) cukurs mastikā var sākt kust.

      Dzēst