2012. gada 3. febr.

Kūka ar rožu garšas jogurtu

Kaut kā tā ir iegājies, ka pēdējos gadus saviem draugiem uz dzimšanas dienām es cepu kūkas. Tuvojās kārtējā vienas manas draudzenes dzimšanas diena un es viņai jautāju "kādu garšu vēlies savai kūkai?", uz ko viņa atbildēja, ka pilnībā uzticēsies manai izvēlei.


Es savukārt pirms brīža biju iegādājusies Monin rožu sīrupu, kuru vēlējos izmēģināt darbībā. Kāpēc gan ne kūkā? (:

Par cik kūkas tapšanas dienā valdīja neliela steiga, bilžu te nebūs pārlieku daudz. Lai neteiktu, ka to gandrīz nav vispār.
Es savā jogurta masā pievienoju arī marscapone sieru un putukrējumu, bet ja kūku gribas liesāku, to var veidot tikai no jogurta.
Tā pat, var izmantot nevis bezgaršas jogurtu, bet jogurtu ar jebkuru sev tīkamu garšu, atbilstoši mainot pievienojamā sīrupa dadzumu, vai nelikt sīrupu vispār.

Rožu sīrupa jogurta kūka

Vajag:
Baltās kūkas biskvīts
1 sauja žāvētu ananasu gabaliņu vai sarkanu ogu (pēc vēlēšanās)
600ml baltā jogurta (bez garšas)
400gr marscapone krējumsiera
200gr saldā krējuma putošanai
1 ēdk cukura
4 ēdk rožu sīrupa
4 ēdk grenadīna sīrupa
2 ēdk karameļu sīrupa
1 iepakojums (20gr) želantīna
Cointreau (pēc vēlēšanās)
vaniļa
citrona vai laima sula (pēc vēlēšanās)
cukura mastika pārklāšanai un rotāšanai (pēc vēlēšanās)

Ko ar to dara:
Cepu balto biskvītu, kā aprakstīts baltās kūkas tapšanas ierakstā. Visu mīklas daduzumu sadalīju 3 daļās, izmantoju 24 cm diametra apaļo tortes formu, ko pirms tam izklāju ar cepamo papīru. Šoreiz visam mīklas daudzumam pievienoju aptuveni sauju sakapātu žāvētu ananasu gabaliņu (tas, protams, nav obligāti).


Ieteikums, pēc pieredzes: lai ananasu gabaliņi izvietotos vienmērīgāk, ieteikums ir nevis jaukt tos mīklā, bet gan izkaisīt pannā, kad mīkla tajā jau ielieta.
Tiklīdz biskvīta ripa ir izcepusies, to atbrīvo no cepamā papīra, lai atdziestot tā saraujas vienmērīgi.
Kad biskvīta ripas ir atdzisušas, gatavo jogurta pildījumu.
Želantīnu uzbriedina krūzītē, pārlejot ar ūdeni, apm 15 min. Izkausē, bet neuzvāra (es to daru mikroviļņu krāsnī, kausējot un maisot, ar intervāliem, var arī izmantot ūdens peldi).
Saldo krējumu saputo ar cukuru un vaniļu.
Sajauc jogurtu ar krējumsieru un sīrupiem. Principā šinī brīdī ir jājauc klāt sīrupi "pēc garšas", cenšoties iegūt mazliet spēcīgāku garšu, nekā būs vēlama gala rezultātā. Manis norādītais sīrupa dadzums kādam varētu šķist par maz, jo kūku nevēlējos veidot pārlieku saldu. Ja kādā brīdī tomēr viss šķiet par saldu, var pievienot mazliet citrona vai laima sulas.
Lai arī pamatā gatavoju rožu sīrupa kūku, pievienoju arī grenadīna sīrupu garšas "saturīgumam" un karameļu sīrupu pamata saldumam.
Kad šķiet, ka vēlamā garša ir sasniegta (jāiekļaujas laikā, līdz sāk stingt izkausētais želantīns), masā iejauc kausēto želantīnu un iecilā sakulto putukrējumu. Ja vēlas, var pievienot ogas.
Kūkas biskvītu, izmantojot otiņu, samitrina ar rožu sīrupa, citrona sulas un cointreau sajaukumu (pēc vēlēšanās, kādas sastāvdaļas vietā var izmantot arī mazliet ūdens. Tas ir vajadzīgs, lai biskvīts nebūtu pārlieku sauss).


Kūkas formā ar noņemamo malu ieliek pamata biskvīta ripu. Pārlej ar aptuveni 1/3 iepriekš sagatavotā jogurta sajaukuma. Izlīdzina, lai tas notek gar malām. Uzmanīgi ieliek nākamo kūkas ripu, lai tā nenogrimtu, pārlej jogurtu (to, kas kopā ar želantīnu, protams), noslēdz ar pēdējo kūkas ripu, plānā kārtiņā pārziežot jogurtu. Jāaprēķina jogurta masas dadzums tā, lai kūkas formā ietilptu gan biskvīta ripas, gan jogurts, vienādās kārtās.
No iepriekš aprakstītā izejvielu daudzuma jogurta masa man palika pāri, nelielas bļodiņas apjomā.
Labāk ir, ja mazliet jogurta- želejas masas paliek pāri, to var uzsildīt mikroviļņu krāsnī vai ūdens peldē (jāuzmanās lai nepārkarsētu) un izmantot, lai aizdarītu sīkus nelīdzenumus, kas varētu rasties uz kūkas virsmas.
Ievieto kūku ledusskapī uz vismaz 3 stundām, labāk uz nakti.
Pirms kūkas formas malas noņemšanas, to "atbrīvo", uzmanīgi izlaižot karstu nazi starp kūku un formas malu.
Ja ir vēlme, kūku var rotāt ar cukura mastiku. Šis solis ir ieteicams tikai tad, ja kūka tiks pasniegta drīz pēc noformēšanas, jo ilglaicīgi saskaroties ar želeju, cukura masa sāks kust un zaudēs savu formu.
Tā pat, jārēķinās, ka kušanas rezultātā, cukura pārklājums sāks "laist cauri" apakšā esošās želejas krāsu.
Jāsaka, rožu garša nebija pārlieku jūtama. Iespējams, sīrupu vajadzēja pievienot vairāk, bet, ja godīgi, es baidījos pārforsēt ar sintētisku piegaršu.
Jogurta kūku var padarīt interesantāku, jogurta masā iejaucot sīkākos gabaliņos sagrieztu zefīru (mūsu pašu, "Laimas"). Ja to dara, jāsamazina kopējais jogurta masas izejvielu dadzums.

1 komentārs: