2012. gada 15. marts

Ķiršu un saldā krējuma kūka (tarte)

Mani jau kādu laiku tika vajājusi ideja par to, kas varētu sanākt, ja smilšu mīklas pamatni tartei jeb pīrāgam (vai kā nu lai labāk šo kūkas paveidu nosauc), noziestu ar kausētu melno šokolādi, kas veidotu tādu rūgtenu barjeru starp pamatni un pildījumu.
Protams, lai tas izdotos un garšotu labi, pildījumu vajag pieteikami saldu, bet tajā pašā laikā melnajai šokolādei pieskaņotā garšā.



Savukārt, lai viss veidojums nebūtu pārlieku garlaicīgs, izvēlējos pievienot arī kādu ogu ievārījumu (ne iekšā jaucot, bet pāri pārlejot) garšas svaigumam. Ķirši. Ne pārāk saldi, ne pārāk skābi un ļoti labi piestāv šokolādei.

Šo kūku var veidot arī neizmantojot krējuma sieru. Ja garšu gribas liesāku, var atteikties no putukrējuma (lai gan es nedomāju, ka jogursts viens pats būs spējīgs veiksmīgi cīnīties ar melno šokolādi). Ja kāds no paredzamajiem ēdājiem ir veģetārietis, želantīnu parasto var aizstāt ar agaru.
Ja ir kāda sastāvdaļa, ko nevajag izlaist, ja vien netiek izmantots ogu vai augļu jogurts, tā ir vaniļa. Visjaukākais aromāts būs izmantojot sēkliņas no svaigas vaniļas pāksts.
Smilšu mīklas pamatni nolaupīju no savas māsās ogu kūkas receptes (kaut kad noteikti pagatavošu arī to un ievietošu recepti šeit), to mazliet pamainīju, pievienojot nedaudz kakao.

Ķiršu un saldā krējuma tarte
Gatavošanas ilgums: 1.5 stundas + vairākas stundas želēšanai
Daudzums: 24 cm diametra kūka

Smilšu mīklas pamatne
Kas būs vajadzīgs:
2 1/4 glāzes miltu
150 gr auksta sviesta
6 ēdk auksta ūdens
2 ēdk cukura
1 ēdk kakao
1 tējk kanēļa

Ko ar to dara:
Sakapā sviestu, izsijā miltus. Samīca smilšu mīklu. ieliek uz 1/2 h ledusskapī. Izrullē uz ar miltiem nokaisīta galda. Ievieto kūkas formā, cep apm 25 min 220 grādos. Pirms cepšanas kārtīgi sadursta mīklu ar dakšiņu, lai neuzpūšas.
Šāds mīklas daudzums ir pieteikams 24 cm diamera kūkas formai, ja no mīklas veido maliņas līdz formas augšai.
Bildē var redzēt, ka es gluži līdz augšai maliņas necēlu, attiecīgi mazliet mīklas tika izcepts cepumos.
Ja arī jūs nolemsiet tā darīt, ņemiet vērā, ka pildījums ir paredzēts lai aizpildītu tādu kūkas čaulu, kuras malas ir tik pat augstas, kā kūkas formas malas.




Pildījums un pārklājums
Starpslānim:
100 gr melnās šokolādes
1 ēdk saldā krējuma

Pildījumam:
100 gr baltās šokolādes
100 gr jogurta
200 gr krējuma siera (piem. mascarpone) 
150 gr saldā krējuma
2 ēdk cukura
šķipsna vaniļas cukura vai sēkliņas no 1/2 vaniļas pāksts
5 gr želantīna
šļuka Cointreau (pēc vēlēšanās)

Pārklājumam:
150 gr ķiršu (vai jebkura cita) ievārījuma
150 ml sarkanvīna (vai jebkuras sulas, kura piestāv izvēlētajam ievārījumam)
5 gr želantīna

Ko ar šo visu dara:
Melno šokolādi ar saldo krējumu izkausē, uzmanās lai nepiededzinātu. Kad smilšu mīklas pamatne ir izcepta un padzisusi, to vienmērīgi izklāj ar kausēto šokolādi. Ievieto ledusskapī uz daždesmit minūtēm, lai šokolāde sacietē.



Balto šokolādi izkausē. Želantīnu pārlej ar 1/2 krūzi ūdens un uzbriedina. Puto krējumsieru. Kad tas kļuvis gaisīgs, ieputo jogurtu, kausētu, padzesētu balto šokolādi, pievieno vaniļu un Cointreau. Atsevišķi uzputo saldo krējumu ar cukuru. Izkausē želantīnu (ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī- maisot un ar intervāliem). Saldo krējumu iecilā krējumsiera masā. Iejauc kausētu (bet ne karstu) želantīnu. Pagaida, kad pildījums kļūst biezāks, bet vēl nav tā īsti sācis recēt, vēlreiz apmaisa, ielej masu mīklas pamatnē. Šis daudzums būs pietiekams, lai piepildītu kūkas formu līdz malām.
Ievieto ledusskapī uz dažām stundām, vai vēl labāk- uz nakti, lai sarec.

Želantīnu uzbriedina, izmantojot daļu vīna vai sulas, izkausē. Ievārījumu sajauc ar atlikušo vīnu vai sulu. Pievieno kausēto želantīnu. Pagaida līdz sāk recēt un vienmērīgi noklāj kūkas virsmu. Ievieto uz 1/2 stundu (var arī ilgāk) ledusskapī. 
Finālā kūkas bilde man diezko laba nesanāca. Būs jāsāk apgūt arī fotografēšana. ^^

5 komentāri:

  1. Žēl, ka nav bildes ar kūkas gabaliņu šķērsgriezumā :P

    AtbildētDzēst
  2. Atbildes
    1. Tarte parasti ir mīklas "groziņš", vai pamatne ar pildījumu. kūka var būt jebkāda, un pēc būtības ietver sevī arī tartes. tas ir mans personīgais skatījums, var būt, ka oficiālā definīcija ir savādāka :)

      Dzēst
  3. Man tāds pats jautājums kā Līvai...

    AtbildētDzēst