2013. gada 14. janv.

Gvakamole

Pirmo reizi saskāros ar gvakamoli 90-tajos, kad ciemojos Zviedrijā, kur nogaršoju meksikāņu tako. Tieši tas dīvainais zaļais biezeņveidīgais no visām ēdiena sastāvdaļām toreiz mani ieintriģēja visvairāk.


Visbiežāk gvakamoli izmantoju kā čipsu dipu, bet to var arī pasniegt uz grauzdētām maizītēm vai kā piedevu citiem ēdieniem.

Ļoti svarīgi ir izmantot gatavu avokado un aromātisku tomātu.
Avokado gatavību nosaka to nedaudz paspiežot, ja auglis ir mīksts, tātad gatavs. Vajag izvairīties no tādiem avokado, kuru mizu klāj brūni plankumi.
Labāk ir izmantot zilo (lillā?) sīpolu, bet ja tāda nav pa rokai, arī baltais derēs itin labi.
Šoreiz es gvakamolei pievienoju konservētu čili pastu- sambalu, bet var likt arī svaigu čili.
Dažās no receptēm kā gvakamoles sastāvdaļa ir pieminēta arī svaiga kindza, bet es neesmu pārāk liels šī zaļumauga mīļotājs.
Gvakamole ir tāda viegli svaiga un vasarīga ēdienu piedeva.
To ir vēlams pasniegt tanī pašā dienā, kad tā gatavota. Pēc nakts ledusskapī sīpols sareaģēs ar avokado un padarīs gvakamoli rūgtenu.

Gvakamole, improvizētā
Gatavošanas ilgums: 15 min + 1 stunda ledusskapī
Daudzums: 1 neliela bļodiņa dipa

Kas būs vajadzīgs:
1 gatavs avokado
1/2 neliela tomāta (šo var izlaist)
1/3 neliela sīpola (labāk lillā, bet derēs arī baltais)
1/2 laima sulas (var aizstāt ar 1/3 citrona)
1 daiviņa ķiploka (pēc vēlēšanās)
1/2 tējk sambala vai 1/2 svaiga čili (var mazāk, ja bail no asuma)
sāls un pipari pēc garšas

Ko ar to dara:
Dārzeņus notīra un nomazgā.
Avokado saspaida ar dakšiņu, līdz izveidojas biezenis. Man patīk mērcē atstāt lielākus avokado gabaliņus, bet to var arī samīcīt pavisam.
Pārslaka avokado ar citrona vai laima sulu. To dara uzreiz, savādāk avokado oksidējoties var kļūt brūns. Kārtīgi samaisa, pievienojot caur spiedi izspiestu ķiploku.
Pievieno smalki sakapātu tomātu, sīpolu un čili.
Visu sajauc, pievieno sāli un piparus pēc vēlēšanās.
Ja patīk, pievieno svaigu kapātu kindzu.
Pārsedz trauku ar pārtikas plēvi un pusstundu līdz stundu notur ledusskapī.
Pirms pasniegšanas vēlreiz apmaisa.
Sevišķi labi garšo ar kukurūzas čipsiem.

2 komentāri:

  1. Kā iegūst gvakamolei spilgti zaļo krāsu kā restorānos?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. uz šo atbildēt nemācēšu, manējās krāsu varat redzēt foto :)

      Dzēst