2013. gada 31. janv.

Cepti kalmāri un astoņkāji

Šī recepte darēs tikai tādiem mazajiem kalmāriņiem, kuri ir pirkti svaigi. Mēs tos savulaik iegādājāmies, kad dzīvojām Katalānā, kur tie tiek dēvēti par pulpitos.


Tie, kuriem patīk jūraszvēri un jūras garša kā tāda, par šādi pagatavotiem kalmāriņiem būs sajūsmā. Pārējiem labāk piedāvāt karbonādi vai salātus. Pēc šādas pašas receptes var cept arī mazus astoņkājīšus.

Recepte ir ārkārtīgi vienkārša, pagatavošanas mērķis ir izcelt kalmāru dabīgo garšu un censties to nenomākt ar spēcīgām garšvielām.
Ja kalmāriņi tiks termiski apstrādāti pārāk ilgi, tie kļūs sīksti un gumijoti.
Ne velti piezīmēju, ka derēs tikai kā svaigi pirkti mazie kalmāriņi (vai astoņkājīši), sasaldēti un atsaldēti jūraszvēri zaudē savu maigo struktūru un izteikto garšu.

Kalmāriņi, cepti
Gatavošanas ilgums: 15 min
Daudzums: kā pamatēdiens 3 personām

Kas būs vajadzīgs:
1/2 kg svaigu mazo kalmāru (aptuveni 15 cm gari, ieskaitot kājas)
kvalitatīva eļļa / sviests cepšanai
2 daiviņas ķiploka
saišķītis svaigu pētersīļu zaļumu


Ko ar to dara:
Kalmāriņus noskalo vēsā ūdenī, izvelk tiem ārā iekšējo skeletu (tāda kā caurspīdīga muguras asaka). Astoņkājīšiem nebūs tādas muguras asakas, kā kalmāriņiem, tos vienkārši noskalo. Nosusina.
Sakapā pētersīļus, izspiež ķiploku caur spiedi.
Uz pannas uzkarsē eļļu, nogriež vidēji lielu uguni. Eļļā ātri apcepj ķiploku, uzmanās lai nepiedeg. Uz pannas uzber kalmāriņus (tādus, kādi tie ir, veselā veidā) un pētersīļus, cepj, šad tad apmaisot, līdz kalmāriņi uzpūtušies, to kājas sačokurojušās un lielākā daļa izdalītā šķidruma iztvaikojusi. Pati cepšana aizņem vien dažas minūtes.
Papildus sāli es parasti nelieku, jo paši jūraszvēri jau ir gana sāļi.
Servē ar sev tīkamu piedevu un vēsu baltvīnu.

2 komentāri:

  1. Es pieliku klāt pētersīļu vietā kinzu un bija super! :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. es esmu no tiem cilvēkiem, kuriem kindza nepatīk.. kam patīk, varētu būt patiešām labi :)

      Dzēst