2018. gada 12. okt.

Ķirbju biezzupa

Lai arī (patreiz) skaists un saulains, pamazām ir iestājies rudens. Gadalaiks, kad gribas krūzi karstas tējas un siltu pledu, vai, vismaz, labi sildošas zupas bļodiņu.



Šoreiz piedāvājumā ķirbju zupa. Sagadīšanās rezultātā tā pat ir vegāna, bez glutēna un kādanuvēltur.. garšīga. :) Ir pieredzēts, ka šo zupu ēd arī ķirbju nemīļotāji.

Asumu un pievienotās garšvielas šai zupai katrs var variēt pēc saviem ieskatiem. Man patīk izmantot Indijas stila garšvielas un gatavot to diezgan asu. Ja ir vēlme, pagatavošanas procesā var izmantot arī gaļas buljonu, vai ieblenderēt izmērcētas mandeles, kā arī zupu pasniegt pārkaisītu ar rīvētu parmas sieru.

Ķirbju biezzupa
Gatavošanas ilgums: ~ 1 stunda
Daudzums: atkarīgs no izmantoto dārzeņu daudzuma

Kas būs vajadzīgs:
viens maziņš, vai 1/4 lielāka ķirbja
pāris sarkanas paprikas
sīpols
burkāns
2 daiviņas ķiploka
pāris seleriju kāti
jebkādi citi dārzeņi/ sakņaugi, kas tīk un garšo
pāris lauru lapas
sāls, pipari
svaigs ingvers
čili, pēc vēlēšanās
buljona kubiņš, pēc vēlēšanās
sev tīkamas garšvielas
olīveļļa
sēkliņas pasniegšanai, pēc vēlēšanās 

Ko ar to dara:
Visus dārzeņus nomizo, noskalo, sagriež nelielos gabalos. Es tos apslaku ar eļļu un, izretotus uz cepešpannas, lieku cepeškrāsnī uz aptuveni 1/2 stundu 220 °C. Šis solis nav obligāts, bet dod dārzeņiem intensīvāku garšu.


Līdz ar to, ka šī būs biezzupa, lai pirms blenderēšanas nebūtu jāzvejo ārā dažādās garšvielas, visu, kas nav pulvera veidā, es lieku zupā vārīties tējas sietiņā. Šo sietiņu pēc tam var ērti izņemt. Starp manām garšvielām bija lauru lapas, kumīns, melnās ķimenes, melnie un smaržīgie pipari, krustnagliņas un koriandra sēklas.


Papriku atdala no pārējiem dārzeņiem, padzesē un nomizo. Visu liek kopā katlā, pārlej ar ūdeni lai gandrīz nosedz un uz ne pārāk lielas uguns vāra +/- 15 min (aptuveni 45 min, ja dārzeņi netika cepti cepeškrāsnī), vai kamēr visi dārzeņi mīksti. Var pievienot tomātu pastu, buljona kubiņu (vai saldētu buljonu), čili un/vai sojas mērci. Kad dārzeņi gatavi, izņem sietiņu ar garšvielām un sablenderē zupu.


Šajā brīdī var izpausties, papildus pievienojot dažādas sev tīkamas garšvielas. Ja ir vēlme, blenderējot var pievienot kausēto sieru, saldo krējumu, vai mērcētus indijas riekstus. Beigās zupu vēlreiz uzvāra. Es šo biezzupu pasniedzu ar apgrauzdētām sēkliņām un svaigi maltiem melnajiem pipariem. 

2 komentāri: