2012. gada 3. marts

Cūkgaļa alus un sīpolu mērcē

Savulaik Konventa Sētā, Vecrīgā, varēja atrast burvīgu, mazu krodziņu, zem nosaukuma "Jautrās māsas". Papildus citām labām lietām, iekš šī iestādījuma varēja pasūtīt "Cūkgaļu alus mērcē".
Laiki mainās. Pat labie krogi nav tik pastāvīgi, kā to gribētos. Nu jau pat burvīgo "māsu" ne mazāk burvīgais pēctecis "Klosteris" (lai arī tieši tādu cūkgaļu tur vairs nevarēja dabūt, bija citas labas lietas) ir beidzis savu eksistenci. Skumji..


Bet, pat ja mēs nevaram atgriezt vecos labos laikus un vecos labos krogus, varu vismaz mēģināt uzburt ko līdzīgu vecajai labajai cūkgaļai alus mērcē.
Kā jau man tas parasti gadās, recepte ir brīva improvizācija par tēmu cūkgaļa, alus un sīpoli.

Pirmkārt ir jāizvēlas cūkgaļa. Vēlama ne pārlieku trekna, jauna un maiga cūciņas gaļiņa. Un protams, svaiga, nevis sasaldēta un atsaldēta nezināmu skaitu reižu.
Otrkārt, jāizvēlas alus. Vislabāk derēs kāds tumšais alus vai ne pārlieku salds porteris. Šajā konkrētajā gatavošanas reizē es izmantoju īru stautu (tāds ir, piemēram, Guinness). Tā pat var izmantot arī jebkuru citu sev tīkamu tumšo alu. Protams, derēs arī gaišais, bet noteikti vajadzētu izvairīties no dažādiem ķīmiskiem alus pakaļdarinājumiem.
Ja gaļa nav sagriesta, ir ļoti svarīgi to griezt perpendikulāri šķiedrai.

Cūkgaļa alū ar sīpoliem
Gatavošanas laiks: aptuveni 1.5 stundas
Daudzums: 3 badīgām vai 6 mazāk ēdošām personām

Kas nepieciešams:
6 cūkgaļas filejas gabaliņi
2 palieli sīpoli
2 ķiploka daiviņas
2 lauru lapas
300 ml tumša alus
šķipsniņa cukura
sojas mērce
malti melnie pipari
šķipsniņa kajenas piparu pulvera
rozmarīns vai jebkuri citi zaļie garšaugi, pēc patikšanas
taukvielas cepšanai
ūdens sautēšanai
milti mērces tumēšanai (apm. 2 ēdk)
mazliet medus vai tumšā cukura sīrupa (pēc vēlēšanās)

Ko ar to dara:
Pannā, uzkarsētās taukvielās, uz lielas uguns apcepj gaļu no abām pusēm. Lai gaļa labāk apbrūnētu, tai var pārkaisīt mazliet cukura.


Gaļu ievieto katliņā, kur tā turpmāk tiks sautēta. 
Tamī pašā pannā apcepj 1/4 aplīšos sagrieztus sīpolus un smalki sakapātu ķiploku. Kad sīpoli apbrūnējuši, tos ievieto katliņā pie gaļas.
Pārlej ar ūdeni, tā lai visu knapi nosedz, pievieno ēdamkaroti sojas mērces, lauru lapas un uz nelielas uguns, zem vāka sautē 1 stundu. Pieskata, lai nepiedeg.
Kad stunda pagājusi, pielej alu, pievieno rozmarīnu, uzgriež lielāku uguni. Visu apmaisa, ļauj uzvārīties un pagaršo, ja nepieciešams, pievieno vēl sāli. Pieber šķipsnu kajenas piparu (bet nepārcenšas, jo šoreiz mērķis nav ass ēdiens). Es reizēm niekojos un pievienoju arī lāsi medus vai tumšā cukura sīrupa.


Ļauj tam visam pavārīties dažas minūtes (šoreiz uz lielākas uguns un bez vāka, pieskata, lai nepiedeg), lai garšas "saiet kopā". Pagaršo vēlreiz un pievieno kas nu vēl pietrūkst (malti melnie pipari vēl sekos).
Ja mērce garšo tā, kā gribās, ietumē ar pāris ēdmakarotēm miltu. Pirms pievienošanas mērcei, miltus izkarsē uz tīras, sausas pannas.
Uzmaļ melnos piparus, samaisa, noslēdz uguni.
Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai jebkuru citu izvēlētu piedevu.

1 komentārs: