2012. gada 10. jūn.

Latvian paella ^^

Kā gan var iedomāties dzīvošanu Spānijā, nepamēģinot pagatavot kaut ko līdzīgu paeljai. Teši "kaut ko līdzīgu", jo lai arī šim ēdienam ir vairāki nepārkāpjami pagatavošanas noteikumi, mēs atļāvāmies gluži vienkārši tos neievērot. :) Ne mums bija īstais paeljas cepināšanas trauks, ne tik daudz laika vai pacietības, kā būtu vajadzīgs pareizajai paeljai.


Lai arī mana draudzene, kas piedalījās gatavošanas procesā, pa jokam šo ēdienu nosauca "Latvian paella", es labprātāk izvēlētos to dēvēt par "rīsi ar paeljas garšvielu un jūraszvēriem".

Jūraszvēri viennozīmīgi ir svarīgākā šī ēdiena sastāvdaļa. Pirmkārt, iespēju robežās, jāizvēlas svaigi, atdzesēti jūras mošķi. Iespējams, var iztikt bez tā vai cita radījuma, attiecīgi palielinot pārējo daudzumu.
Īstas paeljas sastāvā parasti ir arī vistas gaļa, kuru mēs šoreiz izslēdzām, koncentrējoties uz dažādajiem jūraszvēriem.
Dienu iepriekš gatavojām mīdijas un paglabājām glāzi (apm 250 ml) patiešām laba un aromātiska buljona, kas parasti paliek pāri un tiek izliets. Protams, nav uzreiz jāmetas sautēt mīdijas, var izmantot arī vistas vai dārzeņu buljonu, ļaunākajā gadījumā tā sintētisku koncentrātu.
Redzamākie jūraszvēru pārstāvji paeljā ir cigalas, kas parasti rotā trauka virsmu. Patiešām nezinu, kā šo pusvēzi pusgarneli pareizi nosaukt latviski. Domāju, ka bez šiem radījumiem var arī iztikt, vai tos aizstāt ar nelobītām tīģergarnelēm.
Teorētiski var izmantot lētāko pieejamo baltvīnu. Bet par cik gatavošanas procesam ir vajadzīgs mazāk par 2 vīna glāžu standarttilpumu, es izvēlos nedaudz labākas kvalitātes sauso baltvīnu, jo atlikums parasti tiek patērēts kopā ar pārtiku. Vīnogu šķirnei šoreiz nav būtiskas nozīmes.
Jāsaka, ka izmantojot lejāk norādītos sastāvdaļu daudzumus, tiek iegūts lielāks jūraszvēru īpatsvars rīsos, nekā tradicionāli pierasts. Attiecīgi, ja ir tāda vēlēšanās, jūraszvērus var reducēt.
Viss ēdiena pagatavošanas process ir ļoti vienkāršs (jo mēs taču netaisījām īsto paelju).

Rīsi ar paeljas garšvielu un jūraszvēriem
Gatavošanas ilgums: ~ 2 stundas
Daudzums: aptuveni 8 ēdājiem (mēs būtu pabarojuši 10)

Kas būs vajadzīgs:
800 gr apaļgraudu rīsu
200 gr kalmāru riņķīšu
200 gr baltas zivs filejas
200 gr divvāku gliemenes (almejas)
200 gr mīdijas
200 gr cigalas (tāds jūras radījums apmēram pa vidu starp vēzi un garneli)
100 gr attīrītu garneļu
1 vidējs sīpols
3 daiviņas ķiploka
1 neliela sarkana paprika
sauja zaļo zirnīšu (vēlams saldētie vai svaigi)
250 ml sausa baltvīna (var aizstāt ar mazāku daudzumu citrona sulas)
250 ml zivs (vai vistas, vai dārzeņu) buljona
2 paciņas speciālas paeljas garšvielas
sāls
melnie pipari
taukvielas cepšanai
ūdens vārīšanai


Ko ar to dara:
Rīsus skalo vairākos ūdeņos, līdz skalojamais ūdens kļūst caurspīdīgs (daži cilvēki rekomendē graudus skalot 7 reizes). Liek katlā vārīties, pievienojot nedaudz sāls, 1/2 no visa buljona daudzuma un paeljas garšvielu. Kopējam šķidruma tilpumam, kurā tiek vārīti rīsi, jābūt par 1/2 lielākam, nekā kopējais nevārītu rīsu tilpums. Vārīšanas gaitā pieskata rīsus, lai tie nepiedeg. Ar sāls daudzumu jāuzmanās (labāk sākumā likt mazāk), jo izmantojamie jūraszvēri satur sālsūdeni.


Papriku un sīpolu sakapā nelielos kubiņos. Tos kopā ar zaļajiem zirnīšiem apcepj uz pannas, eļļā. Pievieno 1/2 no buljona un 1/2 no baltvīna daudzuma. Pievieno kubiņos sagrieztu zivs fileju un pēc dažām minūtēm arī kalmāru riņķīšus (mēs tos sagriezām 4 daļās), attīrītās garneles un mazliet maltus melnos piparus. Sautē zem vāka, līdz zivs gatava (tas notiks visai ātri).


Uz citas pannas, uzkarsētā eļļā apcepj smalki 2/3 sakapātu ķiploku (uzmanās, lai nepiedeg), pielej otru pusi baltvīna. Ieber pannā noskalotas un attīrītas gliemenes ar visiem to vākiem (gan mīdijas, gan almejas). Sautē zem vāka, līdz visas gliemenes atvērušās. Mīdijas izlasa un noliek malā, tikko tās atverās.
Nočeko rīsus.


Atsevišķi eļļā un atlikušajos ķiplokos apcepj cigalas.
Paralēli visai ņemtnei ar jūraszvēriem, pieskata rīsus. Kad tie ir jau gandrīz mīksti, noslēdz uguni un atstāj rīsus siltumā, lai tie uzbriest līdz galam.
Kad rīsi ir gatavi, visas sastāvdaļas, izņemot cigalas un mīdijas, sajauc kopā. Labāk ir vispirms sajaukt gliemenes ar zivs un kalmāru sautējumu, pēcāk visu vienmērīgi iemaisīt vārītajos rīsos.


Pēc nepieciešamības pievieno vēl sāli vai kādu citu garšvielu.
Iegūto rīsu un jūraszvēru putru ievieto traukā pasniegšanai, rotā ar cigalām un mīdijām, pirms pasniegšanas vēl mazliet pacepina.
Šis ēdiens neprasa nekādas papildus piedevas, vien glāzi atdzesēta baltvīna, vai kāda cita dzēriena.
Un jā, nestāstiet nevienam, ka šādi gatavo paelju, jo tie ir tikai rīsi ar jūraszvēriem un paeljas garšvielu. :)

2 komentāri:

  1. Un nevajag pat nekādu speciālu paeljas pannu? Vienmēr likās, ka mājas īsti nevar pagatavot

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. "īstajai" vajag..
      bet šī ir versija par tēmu, izmantojot tās pašas izejvielas iun garšvielas. tapēc arī pieteicu, ka šis ir "kaut kas līdzīgu paeljai":)

      Dzēst