2011. gada 15. dec.

"Baltā kūka". Čempionāta uzvarētāja.

Vasaras beigās pa radio izdzirdēju, ka kulinārijas žurnāls Ievas Virtuve, sadarbībā ar kompāniju Gemoss, organizē Latvijā pirmo (oficiālo un plašāk reklamēto) kūku cepšanas čempionātu tiem, kuri nav profesionāli konditori.
Uzreiz nolēmu, ka vajadzētu piedalīties.


Liels bija mans prieks, kad pēc kāda laika saņēmu telefona zvanu un uzaicinājumu piedalīties finālā.
Vēl lielāks, kad kļuvu par čempionāta uzvarētāju!

Kūkas sastāvdaļu receptes ir atrastas internetā un personīgi pieslīpētas, kopējā recepte kā tāda ir manis pašas radīta.

Jau iepriekš biju eksperimentējusi un meklējusi sev tīkamāko kūkas biskvītu. Pagaidām visbiežāk izmantoju, divu veidu kūku biskvīta receptes- viena baltajai, otra tumšajai kūkai.
Tad nu arī iesūtīju recepti, ar nosaukumu Baltā Kūka, jo nolēmu piedalīties ar kūku, kuras sastāvā ir gaišais biskvīts.
Iepriekš biju gatavojusi gaišo kūku ar aveņu ievārījumu un vārīto krēmu. Kopums sanāca labs, bet šķita nedaduz par saldu. Tādēļ konkursa kūkai pie avenēm pievienoju nedaudz dzērveņu.
Pirmajā receptes versijā arī konkursa kūkā bija paredzēts vārītais krēms. Bet par cik noteikumi prasīja visu, izņemot biskvītu, gatavot uz vietas, nolēmu izmantot putukrējumu, jo tā sagatavošana prasa mazāk laika.
Ideja par ingveru pie putukrējuma radās nejauši, receptes nosūtīšanas dienā. Nedaudz apdomājot nolēmu, ka ir vērts to izmantot, jo ingvers piešķirtu kūkai mazliet vairāk rakstura un garšas plašuma. Lai krēms (kas patiesībā ir putukrējums ar ingveru) nebūtu tikai pliekani ass, pievienoju mazliet svaigi spiestas apelsīna sulas un vidēji tumšo cukura sīrupu.
Jau uzreiz man bija skaidrs, ka kūku rotāšu ar cukura mastiku. Par cik konkurss notika saulainā rudenī, nolēmu arī kūkas dizainu veidot tematisku. Mežā salasīju dažādas krāsainas lapas, kas kalpoja gan kā iedvesmas avots, gan kā trafareti cukura lapu pagatavošanai.


Receptes iesūtīšanas brīdī to nemaz nebiju pamēģinājusi "dzīvajā", bet šķita, ka rezultātam vajadzētu būt labam.
Un tas tāds bija :)

Baltās Kūkas biskvīts

Kūkai vajag:
6 lielas olas,
1 tase (200 grami) cukura
1 tējkarote vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
1  ēdk  ūdens
1 tase (100 grami) miltu
rīvēta citrona un/vai laima miziņa 
1 ēdk citrona vai laima sulas
šķipsna sāls

Ko ar to visu dara:
Ja olas ir nelielas, ņem 7. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem, kamēr olas vēl ir aukstas. Abus traukus pārklāj ar pārtikas plēvi, lai ola neapkalst, un atstāj istabas temperatūrā, lai uzsilst (tas varētu paņemt kādu 1/2 stundu). Aukstas olas ir vieglāk atdalīt, bet siltas labāk putojas.

Cukuru saputo ar olu dzeltenumiem. Puto līdz dzeltenumi mainījuši krāsu uz gaiši dzeltenu un pieauguši apjomā. Kad tas ir noticis, putojot pievieno vaniļu, rīvētu laima vai citrona miziņu un ūdeni. 

Tīrā, sausā traukā puto olu baltumus ar šķipsniņu sāls. Kad tie ir sakulti, pievieno citrona vai laima sulu. Turpina putot, līdz olbaltuma putas kļuvušas pavisam stingras. Skābums ir vajadzīgs, lai olbaltums kļūtu stingrāks un stīvāks. 




Pār iepriekš sakulto dzeltenumu masu pārsijā visu receptē paredzēto miltu daudzumu. Iecilā. Iejauc mīklā daļu saputotā olbaltuma, lai tā izlīdzinās. Pēcāk viegli iecilā atlikušo olbaltumu.

Mīklai vajadzētu sanākt ļoti gaisīgai un vieglai.
Vislabāk ir mīklu sadalīt 3 daļās un katru paredzēto kūkas ripu cept atsevišķi, jo šis biskvīta veids iznāk gaisīgs un ir grūti sagriežams ripās.
Par cik biskvīts, tikko izņemts no krāsns, ir ļoti vārīgs, lai to vieglāk būtu izdabūt no cepamās formas, es ietaukotu formu izklāju ar cepamo papīru. Cepamo papīru uzreiz uzmanīgi noņem no biskvīta, tad ļauj tam atdzist.
Kamēr tiek cepta viena ripa, atlikušo mīklu vēlams pārsegt ar dvieli un novietot vēsākā vietā. 
Šis mīklas daudzums ir paredzēts 3 visai plānām, apaļajā 24 cm veidnē ceptām kārtām.

Kūku cep 195 grādos aptuveni 1/2 stundu. Kad pagājušas 25 minūtes, vēlams pārbaudīt gatavību ar koka irbulīti. Ja uz tā neparādās mīklas pēdas, kūka gatava un to var celt ārā no cepeškrāsns.
Lai biskvīts nepieliptu pie cepamās pannas, manuprāt, visērtāk ir izmantot cepamo papīru, to ieklājot gan formas apakšā, gan gar tās malām. Arī, ja vienā formā pēc kārtas jācepj vairākas biskvīta ripas, tās ir vienkāršāk izceļamas. 
Biskvītu novieto atdzesēties uz dvieļa vai speciāla režģa. Dziestot tas nedaudz sarausies, tādēļ vēlams uzreiz uzmanīgi noņemt cepamo papīru.

Kūkas ripas pilnībā atdzesē. 

Ingvera putukrējums


Putukrējumam vajag:
500 ml putojamā saldā krējuma 
2  ēdk cukura
tējk vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
ēdk Cointreau liķiera (pēc vēlēšanās)
1  tējk  smalki sarīvēta svaiga ingvera
1/2  tējk  ingvera pulvera
šķipsniņa kardamona
rīvēta apelsīna miziņa
1 ēdk svaigi spiestas apelsīna sulas



Ko ar to visu dara:
Saputo kvalitātīvu saldo krējumu ar cukuru un vaniļu. Atliek malā kādas 3-4 ēdamkarotes sakultā putukrējuma, tas būs vajadzīgs kūkas pārklāšanai. Pārējam pierīvē apelsīna miziņu, pievieno sulu, ingvera un kardamona puveri, piejauc rīvētu ingveru un mazliet Cointreau (ja nevēlas izmantot liķieri, var pievienot apelsīnu esenci, vai izlaist šo sastāvdaļu).
Var izmantot arī putukrējuma stīvinātāju (ir nopērkams lielveikalos, parasti atrodams plauktā blakus vaniļai).

Kūkas kopā likšana un garnēšana


Kūkas veidošanai vajag:
3 baltā biskvīta ripas (recepte augstāk)
6  ēdk  aveņu ievārījuma
ingvera putukrējums (recepte augstāk)


Kūkas noklāšanai vajag:
350 gr baltās šokolādes 
200 ml saldā krējuma (šokolādes izkausēšanai)
1 ēdk  Cointreau liķiera (pēc vēlēšanās)
1 tējk laima sulas
vaniļas esence

Kūkas rotāšanai vajag:
balta cukura masa
pārtikas krāsvielas
cukura sīrups
rudens ogas 




Ko ar to visu dara:
Sāk likt kopā kūku: biskvīta ripu pārziež ar aveņu ievārījumu (Man visalbāk patīk Pūres ražojums, kas nopērkams mazos, sarkanos plastmasas spainīšos, neapmaksāta reklāma). Virs ievārījuma uzklāj ingvera putukrējuma kārtu.
Uzliek nākamo biskvīta ripu, arī to pārziež ar ievārījumu un putukrējumu.
Uzliek beidzamo biskvīta ripu. 
Izmantojot iepriekš malā atlikto putukrējumu bez ingvera, plānā kārtiņā noziež gan kūkas sānus, gan virspusi. Šī tā sauktā odere izlīdzinās sīkus nelīdzenumus un novērsīs drupaču nokļūšanu kūkas rotājumos. 

Šinī brīdī ir labi likt kūku kārtīgi nosalt. Mierīgi uz kādām minūtēm leduskamerā.

Kūkas pārklāšana un rotāšana:
Es izvēlējos kūku noklāt ar cukura masu, angliski sauktu "marshamllow fondant" un rotāt ar šo pašu masu, kā palīgmateriālus izmantojot pārtikas krāsvielas, cukura pērlītes, vai ogas.

Kūkas rotājumus no cukura masas pagatavoju iepriekšējā dienā.
Izmantoju dabīgās koku lapas kā trafaretus, izgriezu to formu ar nazi un nokrāsoju ar pārtikas krāsām.



Pirms kūku noklāj ar cukura masu, tā jāsagatavo, lai virsma būtu pēc iespējas līdzenāka. To ir ērti izdarīt ar kausētu šokolādi.
Baltās šokolādes čipsus pārlej ar uzkarsētu, bet nevārītu saldo krējumu (Ja izmanto tāfelīšu šokolādi, to pirms tam sasmalcina). Pagaida pāris minūtes un labi izmaisa, līdz iegūst vienmērīgu masu. Pēc vēlēšanās pievieno nedaudz Cointreau, laima sulu, vaniļu, vai jebkuru citu garšu vai aromātu.
Ja no karsta krējuma vien šokolāde neizkūst, to var pakausēt mikroviņļu krāsnī vai ūdens peldē.
Ja nepieciešams, šokolādi nedaudz padzesē, līdz tā iegūst bieza krējuma konsistenci.
Es parasti šokolādi izkausēju pirms sāku likt kopā kūku, attiecīgi uz brīdi, kad to vajag, šokolāde ir īstajā konsistencē.
Ar speciālu lāpstiņu vai platu nazi noklāj kūku ar šokolādi (gan virsu, gan sānus) un izlīdzina.
Ja kūka, būs pabijusi ledusskapī, to noklājot ar šokolādi, šokolādes masa atdzisīs un labāk „pierausies” pie kūkas.
Kūku ievieto aukstā ledusskapī vai saldētavā, lai sastingst.
Nokaisa galda virsu ar pūdercukuru. Izrullē cukura masu. Ar to uzmanīgi noklāj kūku un izlīdzina, lai neveidojas gaisa burbulīši.
Nogriež lieko fondantu.
Rotā ar iepriekš sagatavotajām lapiņām un ogām. Tās ir ērti pielīmēt ar cukura sīrupu vai kausētu šokolādi.




Noslēgumam


Katrai no desmit finālistēm vajadzēja prezentēt savu kūku žūrijai (Ieva Treija, Santa Anča, Mārtiņš Rītiņš, Daina Lapiņa, Inguna Sudraba), pastāstīt par to, kā arī pašai sagriezt un pasniegt. 


Pēc visu kūku nogaršošanas un iespaidu apkopošanas, žūrija nāca klajā ar rezultātiem, piešķirot man un manai kūkai pirmo vietu!


Es esmu ļoti priecīga par dalību šajā čempionātā, un, protams, vēl priecīgāka par uzvaru tajā.


Diemžēl, papildus bilžu no kūkas gatavošanas procesa, ko pievienot šim ierakstam man nav, jo pasākumā to lielākoties fotogrāfēja žurnāla "Ievas Virtuve" pārstāvji un no žurnāla šīs bildes man neizdevās iegūt.

Citu pasākuma dalībnieku, Gemosa pārstāvju un dažas manis pašas uzņemtas čempionāta fotogrāfijas aplūkot, kā arī iepazīties ar pārējām tortēm- finālistēm, var šeit:

Par čempionātu var lasīt šādos žurnālos:
Ievas Virtuve 04.11.2011.
Ieva 09.11.2011.
Privātā dzīve 15.11.2011.

Kā arī saitā bartending.lv

Paldies visam un visiem, kas ļāva šim notikt! (:

1 komentārs: